Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Preot ortodox, despre noul an bisericesc și sărbătorile religioase din luna septembrie

© Sputnik / OsmatescoNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Începutul unui nou an Bisericesc - despre semnificația acestui eveniment religios de importanță majoră, dar și cele mai însemnate sărbători creștin-ortodoxe din luna septembrie aflați de la părintele Nicolae Ciobanu.
Preot ortodox, despre noul an bisericesc și sărbătorile religioase din luna septembrie

Spre deosebire de calendarul civil, Biserica prăznuiește prima zi a anului bisericesc pe 1/14 septembrie. Această zi semnifică începutul Indictionului, fiind considerată prima în anul nou bisericesc.

Calendar Creștin Ortodox 2020 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2020
Potrivit tradiției, în această zi a intrat Mântuitorul nostru Iisus Hristos în sinagoga iudeilor și a început să propovăduiască Evanghelia. Pentru prima dată sărbătoarea fost marcată în 1363 ca un omagiu tradiției civile bizantine. 

Din 1492 în Rusia, bunăoară, această sărbătoare bisericească era marcată la nivel de stat. Semnificația acesteia – era de a aminti tuturor despre predica Mântuitorului în sinagoga din Nazaret, când Iisus a spus că El a venit să vindece inimile zdrobite. Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfântului Simeon Stâlpnicul.

"Această zi este o bucurie mare pentru întreaga comunitate creștină. Unul dintre cele mai semnificative evenimente, închinate mântuitorului nostru Iisus Hristos este sărbătoarea nașterii Maicii Domnului, marcată pe 21 septembrie fiind și prima sărbătoare din anul nou bisericesc. Astfel , odată cu nașterea Preasfintei Fecioarei Maria deja se pune temelie mântuirii neamului omenesc, iar prin ea se va naște mântuitorul sufletelor noastre", a explicat pentru Sputnik părintele Nicolae Ciobanu.

Potrivit lui, cea de-a doua jumătate a lunii septembrie este bogată în sărbători religioase. Astfel, în data de 22 septembrie creștinii ortodocși îi vor sărbători pe Sfinții și drepții Părinți Ioachim și Ana. Pe 24 septembrie - Sfântul Siluan Atonitul și Sfânta Agafia de la Cușelăuca. Ziua de 27 septembrie este considerată zi de post aspru, fiind marcată Înălțarea Sfintei Cruci. Pe 29 septembrie creștinii ortodocși marchează  Duminica a XVIII-a după Rusalii, iar în ultima zi a primei luni de toamnă sunt pomenite Sfintele Muceniţe: Pistis, Elpis şi Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) şi maica lor, Sofia.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0