Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lucinschi: Un rezultat trist al celor 30 de ani de independență - divizarea societății

© Sputnik / OsmatescoPetru Lucinschi
Petru Lucinschi - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Abonare
Fostul președinte al Republicii Moldova a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre greșelile comise în anii 90, care, în opinia sa, continuă și astăzi să influențeze negativ viața politică, economică și socială a țării.
CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a făcut bilanțul rezultatelor obținute în 30 de ani de la proclamarea independenței. El a vorbit despre asta în emisie la Radio Sputnik Moldova.

„Independența se obține de către orice stat prin mari suferințe – războaie, conflicte, etc. Republica Moldova și-a dorit să fie mai independentă, deși tot în componența Uniunii Sovietice. Aveam cerințe cum ar fi recunoașterea alfabetului, a limbii, tradițiilor etc. Acestea au fost motive care au dus la conflictul transnistrean, dar, din fericire, conflictul din Găgăuzia a fost evitat la timp”, a precizat fostul președinte.

Lucinschi a mai spus că așteptările care au predominat în societatea moldovenească la sfârșitul perioadei sovietice s-au dovedit a fi complet nerealiste.
„Este incredibil în ce măsură mulți din cei care au câștigat puterea imediat după ce Moldova a obținut independența s-au dovedit a fi analfabeți. Nu îl voi uita niciodată pe profesorul de economie, care a vorbit de la tribuna Parlamentului – „noi, spunea el, vom umple întreaga Europă cu roșii moldovenești”. O consecință directă a privatizării sălbatice, inclusiv a terenurilor fertile, este situația actuală dificilă din economie, din agricultura Moldovei”, a menționat Pentru Lucinschi.
Potrivit celui de-al doilea președinte al Moldovei, această deziluzie, când „întreaga inteligență a Moldovei s-a transformat în vânzători de produse alimentare și de îmbrăcăminte”, a avut un impact negativ asupra atmosferei din societatea Moldovei independente.
Tricolor - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Politică
Maia Sandu, mesaj de Ziua Independenței: Am văzut cât de grea e povara libertății - video

„Problema noastră este că ne încredeam în orice cuvinte venite din Europa și Statele Unite. Iar vorbitorii adesea nu înțelegeau specificul societății moldovenești, mentalitatea oamenilor. Așadar, au transferat orbește experiența altcuiva pe un teren absolut nepregătit”, spune fostul șef al statului moldovenesc.

Lucinschi mai spune că regretă enorm eșuarea „planului Kozak” privind reintegrarea țării. În același timp, el crede că problema transnistreană va fi „rezolvată în mandatul actualului guvern”.
Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Societate
Expert: Moldova la 30 de ani de independență - care sunt restanțele republicii
„Astăzi ei s-au pomenit într-o situație unică, având sprijinul Occidentului, un dialog destul de constructiv cu Rusia și un credit considerabil de încredere din partea alegătorului moldovean. Dacă reprezentanții actualei guvernări moldovenești au suficientă dorință de a depăși scindarea societății, vor putea realiza acest lucru”, a spus Petru Lucinschi.
El a subliniat că cei 30 de ani de independență ar fi trebuit să-i convingă pe moldoveni că nimeni din exterior nu îi pot face fericiți. Aceasta înseamnă că acum rămâne să se bazeze doar pe propriile puncte forte și pe propria prudență.
Fluxul de știri
0