Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Moldova la 30 de ani de independență - care sunt restanțele republicii

© Sputnik / Mihai CarausDrapel
Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Abonare
Despre știința din Republica Moldova și cea mai importantă realizare a statului după 30 de ani de Independență a vorbit expertul în politologie Victor Juc, în studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. „Moldovenilor nu li s-a oferit ceea ce și-au dorit și li s-a promis nici după 30 de ani de la proclamarea Independenței. Iar entuziasmul de la sfârșitul anilor 80 a dispărut cu timpul. Chiar dacă moldovenii nu au reușit să aibă un nivel de viață mai înalt, una din cele mai mari realizări ale Independenței Republicii Moldova ar fi dreptul la exprimare. Libera exprimare a opiniei „fără a fi persecutat”, a declarat politologul Victor Juc în Studioul Sputnik Moldova. Expertul afirmă că oamenii sunt acum mai multe drepturi, dar nu de puține ori acestea au fost încălcate.

„Da, oamenii sunt mai liberi și beneficiază de drepturi. Deși, este adevărat, nu de puține ori aceste drepturi au fost încălcate din cauza justiției selective și oamenii au avut de suferit de pe urma fie a capturării instituțiilor, fie a justiției selective, și ea capturată, care îndeplinea comenzi politice”, a precizat Victor Juc.

Expertul politic mai spune că în acești ani statul Republica Moldova nu a tratat domeniul științei în modul cuvenit. Oamenii de știință nu au primit suportul de care beneficiau în perioada sovietică și au plecat. Știința în Republica Moldova a degradat.
Полиция - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Societate
Ziua Independenței: Pe aceste străzi nu veți putea circula mâine - Detalii
„Știința a degradat pentru că oamenii au plecat și obțin rezultate în alte state precum România, Federația Rusă, dar și multe alte țări ale lumii”, a menționat Juc.
Politologul explică de ce la noi sintagma „știința trebuie să contribuie la dezvoltarea economică” nu funcționează.
По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Societate
Programul evenimentelor de Ziua Independenței - Iată ce surprize ne așteaptă
„În primul rând, nu toată știința contribuie la dezvoltarea economică. Pe de altă parte, oamenii de afaceri din Republica Moldova mai degrabă încheie contracte cu cei din străinătate, decât cu cei de acasă pentru a implementa acele rezultate obținute. Nouă ni se aduce exemplul SUA. Nu putem compara incomparabilul. Știința trebuie resetată, iar oamenii de știință merită o soartă mai bună aici, în Republica Moldova”, a menționat politologul.
Independența Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Societate
Expert: Republica Moldova la 30 de ani de independență – cea mai săracă și furată țară
În concluzie, Juc spune că în asemenea condiții în Republica Moldova va scădea calitatea vieții, iar numărul persoanelor care vor alege să plece din țară se va mări considerabil.
Fluxul de știri
0