Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iohannis: România a fost primul stat din lume care a recunoscut Independența Moldovei

© Sputnik / Anatolii KiriakПрезидент Румынии Клаус Йоханнис
Президент Румынии Клаус Йоханнис - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Abonare
Președintele României a decarat astăzi la Chișinău că România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 27 aug - Sputnik. Astăzi se împlinesc 30 de ani de când România a recunoscut independența Republicii Moldova. Precizarea a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologii săi din Republica Moldova, Ucraina și Polonia la Chișinău.

„România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. Republica Moldova și România sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie”, a declarat Iohannis.

Președintele român spune că prezența sa la Chișinău astăzi, de Ziua Independenței, reconfirmă angajamentul ferm și amplu al României „în sprijinul proceselor de reformă și integrare europeană a statului nostru”.
Возложение цветов в Кишиневе на 30-летие независимости Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Politică
Maia Sandu a rostit un discurs la ceremonia de Ziua Independenței
„În toată această perioadă, România a fost cel mai apropiat și cel mai sincer prieten al Republicii Moldova. Am onorat de fiecare dată, în mod consecvent, angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova”, a mai spus președintele României, Klaus Iohannis.
Президент Молдовы Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Politică
Sandu după întâlnirea cu Iohannis, Duda și Zelenski: Vrem implicare activă la nivel global
Președintele României consideră că noua guvernare de la Chișinău va acționa în beneficiul cetățenilor și că e nevoie de voință politică și acțiune hotărâtă concretă pentru implementarea reformelor necesare. Iohannis a mai adăugat că acum este un moment destul de favorabil pentru relațiile bilaterale dintre cele două state, România și Republica Moldova. Liderul de la Cotroceni a dat asigurări că România va rămâne și în continuare „partenerul cel mai apropiat al țării noastre”.
„Suntem pregătiți să oferim întreaga noastră susinere în procesele noastre de transformare, modernizare și implementare a reformelor. Am convenit cu doamna președinte despre accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul UE și să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăți”, a mai spus Iohannis.
Cei patru președinți au discutat și despre securitatea regională, cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv summit-ul din decembrie 2021 și conflictele prelungite.
Amintim că astăzi, 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova, în vizită oficială la Chișinău se află președintele României, președintele Ucrainei și președintele Poloniei.
Fluxul de știri
0