Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Profesorii amenință cu demisia: „Renunțați la testarea din cont propriu la COVID”

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaУчителя
Учителя  - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Abonare
Federația Sindicală a Educației și Științei s-a întrunit astăzi într-o ședință ad-hoc în care a discutat despre obligarea profesorilor nevaccinați să facă teste la COVID-19 din cont propriu o dată la 14 zile.
CHIȘINĂU, 25 aug - Sputnik. Sindicatele în educație și știință își exprimă în continuare revolta în legătură cu măsura Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică prin care cadrele didactice sunt obligate să efectueze din cont propriu teste negative la COVID-19, dacă nu sunt vaccinate.
Federația Sindicală susține chiar că „există deja suficiente apeluri ale membrilor de sindicat, prin care atenționează despre demisia acestora, pe motivul constrângerilor impuse de autorități”.
Aceste lucruri au fost remarcate într-o ședință convocată astăzi de sindicatele de profil.
Biroul executiv al Federației Sindicale a constatat că unele prevederi ale hotărârii Comisiei Sănătate Publică din 23 august contravin Convenției Organizației Internaționale a Muncii „Privind securitatea şi igiena muncii şi mediul de muncă”, care a fost ratificată de Parlamentul Republicii Moldova în 1999.
elev - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Societate
Ultimă oră: Cum vor învăța copiii de la 1 septembrie - Anunțul Alei Nemerenco
„Anume în acest sens, Legea securității și sănătății în muncă din 2008 stabilește că măsurile privind securitatea, igiena şi sănătatea în muncă nu vor comporta, în nici o situaţie, obligaţii financiare din partea lucrătorilor, iar cheltuielile privind organizarea şi efectuarea examenului medical sunt suportate de angajator”, se precizează în declarația adoptată în ședința de astăzi de Federația Sindicală în Educație și Știință.
În aceste condiții, sindicatele constată că prevederea care obligă cadrele didactice să prezinte teste la COVID-19 efectuate din cont propriu o dată la 14 zile este „în contradicție atât cu standardele internaționale în domeniul muncii, cât și cu cadrul normativ național”.
Sindicatele de profil au apreciat că această măsură tinde să diminueze drepturile și garanțiile legale ale salariaților și roagă să fie asigurat principiul vaccinării benevole.
„Biroul Executiv al FSEȘ, cheamă Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică să-și revizuiască neîntârziat hotărârea menționată, pentru a nu pune în pericol buna desfășurare a procesului educațional, începând cu 1 septembrie 2021”.
În caz contrar, unele cadre didactice ar putea demisiona. Sindicatele atrag atenția că declarația adoptată astăzi nu trebuie calificată drept o acțiune de descurajare a vaccinării cadrelor didactice împotriva COVID-19.
Profesor și elevi - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Coronavirus
Guvernanții nu lasă loc de alegere pentru profesori: Ori vaccinare, ori test anti-COVID
Amintim că pe 23 august Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a anunțat că cadrele didactice care refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 vor fi obligate în noul an de studii să prezinte teste efectuate din cont propriu. Decizia a stârnit nemulțumiri atât în rândul sindicaliștilor, politicienilor, cât și în rândul cetățenilor de rând.
️Încercarea autorităților de a condiționa dreptul la muncă prin vaccinare este apreciată de sindicate drept abuz și încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților omului. Sindicatele au cerut explicații de la ministrul Sănătății Ala Nemerenco în acest sens.
Autoritățile refuză însă cu încăpățânare plătească pentru testele anti-COVID-19 pentru angajații din educație care nu sunt imunizați. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a explicat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune care este motivul.
"Vreau să întreb astăzi cetățenii, toți cei care s-au vaccinat, ei doresc să plătească din contribuția lor în sistemul de sănătate pentru cei care refuză să se vaccineze și trebuie să se testeze la fiecare două săptămâni, ca să avem un mediu sigur în școală, când noi acești bani putem să îi cheltuim pentru întreținerea acestor școli", a declarat Ana Nemerenco.
Ministrul Sănătății nu consideră că statul nu încalcă dreptul profesorilor, pentru că „oferă oamenilor acces gratuit la fiecare tip de vaccin”.
Nemerenco a avut o reacție dură în raport cu mesajul sindicatelor. Ea a subliniat că „sindicaliștii din educație nu sunt medici și nu pot să prezinte atât de categoric opinia sa.

”Este Ministerul Educației, ei ar trebui mai întâi să discute înainte de a plasa aceste comunicate de presă, în care, de fapt, sunt într-o formă de atac”, a spus Nemerenco.

Fluxul de știri
0