Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministerul Apărării al Rusiei îi evacuează pe ruși și pe ucraineni din Afganistan

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaAvionul militar greu de transport Il-76
Avionul militar greu de transport Il-76  - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Abonare
Ministerul Apărării evacuează din Afganistan 500 de cetățeni ai Rusiei și ai altor țări membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și din Ucraina.
BUCUREȘTI, 25 aug – Sputnik. În urma dispoziției date de președintele Vladimir Putin, ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, a organizat evacuarea din Afganistan cu avioane de transport militar a peste 500 de cetățeni din Rusia, alte țări membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și din Ucraina, a informat departamentul militar al Federației Ruse, care este citat de RIA Novosti.
Pentru îndeplinirea ordinului, a fost creat un grup din care fac parte patru avioane de transport militar, care sunt concentrate pe aerodromul din Ulianovsk. La bord se află echipe medicale militare, precum și rezerve de apă, alimente și pături.
Situația din Afganistan a devenit deosebit de acută în ultimele săptămâni, când militanții talibanii* au lansat o ofensivă rapidă în toată țara și au ocupat toate punctele de trecere a frontierei, iar pe 15 august au intrat în Kabul și au preluat controlul asupra palatului prezidențial.
Președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara pentru ca „să împiedice masacrul”, cel puțin așa a declarat el. În noaptea de 16 august, un reprezentant al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naim a declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat, iar forma de guvernare din stat va deveni clară în viitorul apropiat.
elicopter - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Societate
Detalii despre evacuarea moldovenilor din Afganistan: Foto - Video
Un șir de țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Germania, au organizat evacuarea cetățenilor lor și a afganilor care au lucrat și unii dintre ei mai lucrează pentru misiuni străine prin singurul aeroport din Kabul. Talibanii* au declarat că evacuarea ar trebui finalizată până la 31 august, după care va fi interzisă.
Marți, viceministrul ucrainean de externe, Evgenii Eenin a declarat că avionul care trebuia să-i evacueze pe ucraineni din Afganistan a fost deturnat de persoane necunoscute și forțat să aterizeze, cu tot personalul și pasagerii pe care îi avea la bord, în Iran.
La puțin timp, Ministerul de Externe al Ucrainei a infirmat aceste informații negând că avionul ar fi fost deturnat, ci afirmând că Enin a explicat, în felul acesta, nivelul fără precedent al dificultăților pe care diplomații ucraineni trebuie să le depășească pentru a îi evacua pe cetățenii ucraineni. În seara aceleiași zile, avionul a aterizat la Kiev.
* Organizație teroristă interzisă în Rusia.
Fluxul de știri
0