Viață de coșmar din cauza creditelor: Ce pot face moldovenii care s-au înglodat în datorii
12:38 25.08.2021 (actualizat: 13:00 25.08.2021)
© Sputnik / Mihai CarausВалюта
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
În situații de impas și disperare, unii moldoveni au contractat credite rapide de câteva mii de lei și s-au pomenit că datorează de zeci și sute de ori mai mult. Noile modificări legislative nu-i protejează eficient pe cetățeni de supraîndatorare.
CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Aproximativ 20 de mii de litigii între companiile de creditare nebancară și debitori sunt examinate acum de instanțele de judecată.
Unii datornici au luat credite de câteva mii de lei și s-au pomenit că datorează sute de mii de lei, pentru că firmele de creditare, pe lângă dobânzile care pot ajunge și la sute de procente, aplică și penalizări pentru întârziere.
Contractarea unui împrumut de câteva mii de lei de la o firmă de creditare pare a fi o soluție salvatoare pentru numeroase persoane care se pomenesc brusc într-o situație neprevăzută de criză financiară sau într-un necaz ce poate fi depășit rapid cu ajutorul banilor. Dacă omul dispune de un venit stabil și suficient pentru a stinge împrumutul la timp, tranzacția se încheie echitabil pentru părți: clientul a avut banii ce-i erau necesari într-un moment dificil, iar compania și-a încasat dobânda.
Dar uneori datornicii întârzie cu achitarea ratelor și astfel se pomenesc în situații de coșmar – penalizările cresc (de exemplu, cu 1% din datorie pe zi), suma pe care o datorează companiei crește amețitor și încep să fie hărțuiți telefonic, somați să întoarcă banii cât mai rapid. Potrivit relatărilor unei surse, o femeie a fugit din țară după ce a luat un credit de 4.000 de lei, dar s-a pomenit cu o datorie de 400.000 de lei.
Exemplu de contract încheiat de un client cu o companie de creditare
Există 164 de organizații de creditare nebancară în Republica Moldova, potrivit datelor de pe site-ul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). La începutul anului, aceste companii aveau încheiate peste 570 de mii de contracte de împrumut. Portofoliul de creditare al organizațiilor nebancare depășește 9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 18% din valoarea totală a creditării în Republica Moldova.
Pentru a reduce supraîndatorarea persoanelor fizice față de aceste companii, Guvernul a propus, iar Parlamentul a aprobat, cu aplicare din ianuarie 2021, o serie de modificări la Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară pe care o avem din 2018. Între altele, prin modificările făcute, în cazul creditelor de până la 50 de mii de lei se interzice schimbarea prevederilor contractuale care măresc obligația pecuniară inițială a consumatorului și se interzice semnarea unui contract de acordare a unui nou împrumut unui debitor care a demonstrat incapacitate de plată și supraîndatorare.
Dobânzile și penalizările rămân însă foarte mari în continuare. Vă prezentăm datele de bază ale unui contract încheiat în august curent de un cetățean cu o foarte cunoscută companie de creditare nebancară din Chișinău:
suma creditului – 6.000 de lei;
suma totală pe care trebuie să o plătească debitorul în decursul unei jumătăți de an, în șase tranșe – 8.475 de lei;
dobânda anuală efectivă (DAE) pentru suma oferită – 240.98%;
penalitate de întârziere pe zi – 1%.
Unele companii de creditare nebancară le eliberează banii clienților la ghișeu, în numerar. Pe lângă faptul că oamenii semnează un contract, angajații unor firme îi și fotografiază, ca o dovadă în plus că au luat creditul.
Penalizări de coșmar: Un avocat specializat poate obține reducerea datoriei
Experiența arată că un avocat specializat reușește practic de fiecare dată să obțină reducerea sumei pe care companiile de creditare le pretind de la datornici.
Juristul Ion Bălănuță, directorul unei companii de consultanță în domeniul achitării datoriilor debitorilor, a precizat pentru Sputnik că, mai întâi, echipa sa încearcă să ajungă la o înțelegere pe cale amiabilă cu compania de creditare. De la o vreme încoace, după ce avocații specializați și-au demonstrat eficiența în ședințele de judecată pe mai multe cazuri, majoritatea litigiilor se soluționează anume așa. Dacă firma de creditare nu este dispusă să cedeze, se apelează la instanță.
Iată cel mai recent caz dificil, dar soluționat cu succes de juriștii respectivei companii de consultanță:
„După ce clientul nostru a luat un împrumut de 6000$ și a achitat timp de câțiva ani suma de 9300$, compania de creditare a solicitat achitarea unei sume suplimentare de 16470$ - ca penalități, amenințând că va lua apartamentul pus în gaj.
După ce am preluat cazul și am întreprins acțiunile necesare, am reușit să: anulăm penalitatea de 16470$, stopăm evacuarea din apartament, încasăm suma de 2000$ de la compania de creditare care au fost achitați de client în baza clauzelor abuzive din contractul de credit”, a spus juristul.
Alt caz: un bărbat a luat un credit de 12.500 de lei. Din cauza neachitării la timp a acestuia, compania de creditare nebancară i-a solicitat clientului 32.000 de lei - de aproape trei ori mai mult.
Avocații au reușit să reducă datoria de la 32.000 de lei până la 14.000 și au negociat un grafic convenabil pentru client - acesta a plătit 10 rate a câte 1.400 de lei fiecare.
Succesul creditelor rapide se bazează pe sărăcia oamenilor
Expertul economic Roman Chircă a explicat pentru Sputnik de ce creditele rapide se bucură de popularitate.
„1. Companiile de creditare targhetează pături social-vulnerabile, care duc lipsă permanentă de resurse financiare; 2. Mizează pe decizii spontane și iraționale ale solicitanților de microcredite; 3. Dispun de o rețea bine diversificată și prezentă în fiecare regiune; 4. Rapiditatea de perfectare a creditului”.
„În același timp, companiile de microcreditare dispun de un mecanism de colectare pentru „răuplatnici” bine pus la punct, care îl pot deposeda pe „client” și de ultimul activ, de exemplu, de imobilul pe care acesta îl are”, a subliniat Roman Chircă.
Expertul economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik, a constatat că în prezent „este comod să apelezi și la o instituție bancară, doar că condițiile de accesare a creditelor de la bănci sunt mai aspre. Din aceste motive, clienții apelează la organizațiile de creditare nebancară.”
Și băncile acordă acum împrumuturi fără gaj, iar dobânzile pe care le practică sunt mai reduse decât la companiile de creditare.
„Băncile abia în ultimii ani au intrat în joc. Până atunci, condițiile erau mai aspre și nu era o gamă atât de diversificată de produse. În același timp, creșterea rapidă a creditării de către organizațiile de creditare nebancară s-a mai redus în ultimii ani - este și efectul crizei, dar trebuie să fie și un rezultat al creșterii competiției pe piață”, a apreciat Viorel Gîrbu.
De ce dobânzile din Moldova sunt mai mari decât în alte țări
Firește, orice stat dispune de mecanisme prin care-și poate proteja eficient cetățenii de dobânzile enorme practicate de bănci sau de companiile de creditare. Și aceste mecanisme sunt aplicate atunci când decidenții nu-și simt amenințate propriile interese.
De ce în Republica Moldova sunt tolerate dobânzile exorbitante, de ce nu este fixat un plafon rezonabil, de cel mult câteva zeci de procente?
Expertul economic Roman Chircă ne-a oferit următoarea explicație: „Dobânzile în țările dezvoltate sunt mai mici, deoarece:
1.
ratele băncilor centrale sunt mai mici și unele chiar negative; 2.
volumele de creditare sunt mai mari, respectiv cheltuielile operaționale sunt mai mici;3.
stabilitatea pieței de creditare permite creditarea pe termen lung.”Creditele rapide sunt „seducătoare”
Roman Chircă a constatat că, deși „majoritatea băncilor au simplificat procedura de creditare” și practică dobânzi mai mici decât companiile de creditare, oamenii apelează mai ales la firme din cauza ofertelor „seducătoare”.
Microcreditarea este și o activitate de „seducere” a solicitanților pentru luarea unor „decizii spontane”, în opinia expertului economic.
„Sugestia mea pentru cetățeni, persoanele fizice ar fi să calculeze care este investiția pe care o fac, riscurile creditului, dobânzile și să facă matematica financiară, să le raporteze la posibilitățile lor financiare, la veniturile pe care le vor avea în perioada următoare”, a recomandat Roman Chircă.
El le sugerează oamenilor să apeleze la bănci atunci când au nevoie de credite ori să citească bine condițiile contractului, atunci când acesta există.
Precizăm că, odată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne, clienții nu apelează întotdeauna formal la perfectarea unui credit, pentru că-l pot accesa și fără a se prezenta la bancă sau firmă - pe card sau prin utilizarea altor sisteme tehnologice informaționale contemporane.