Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce băncile moldovenești nu le mai oferă credite oamenilor de afaceri

© Sputnik / OsmatescoВиорел Гырбу
Виорел Гырбу - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Abonare
Situația financiar bancară este agravantă: hotelurile și restaurantele nu mai primesc împrumuturi bancare iar unitățile comerciale sunt aproape de faliment.

CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Republica Moldova se află într-o situație economică dificilă, băncile comerciale nu mai oferă credite oamenilor de afaceri din sectorul HoReCa - Hoteluru, restaurante, cafenele - iar industria se ține cu greu pe linia de plutire. Reprezentanții sectorului bancar își argumentează decizia afirmând că împrumuturile sunt riscante, existând posibilitatea ca din cauza pandemiei acestea să nu poată fi returnate.

Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Radio Sputnik situația existentă. 

"Trebuie să înțelegem că băncile comerciale nu dispun de capital nelimitat - ele nu tipăresc bani. Un credit nou înseamnă o nouă sumă care este vărsată în economie, există o limită", a declarat expertul.

Potrivit interlocutorului, băncile comerciale sunt cele care au dreptul să decidă în care sector al economiei pot vărsa lichiditățile bănești și cui i se poate acorda un credit bancar. Oamenii de afaceri nu vor să își piardă resursele financiare, iar băncile comerciale nu doresc să piardă oportunitatea apărută pentru câștig.

Ion Bălănuță - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2020
Credite-capcană: Ce trebuie să știe oamenii care vor să ia bani cu împrumut

"Dacă o bancă preferă să nu acorde creditul solicitat, oamenii de afaceri nu ar trebui să facă presiune asupra acesteia pentru a primi aceste lichidități. Fiecare instituție bancară are un departament de analiză a riscurilor de credit. De cele mai multe ori un refuz pentru acordarea unui credit are în spatele lui un argument solid", a explicat interlocutorul.

Еxperiența altor state arată că sectorul guvernamental a dezvoltat metode diferite pentru susținerea afacerilor existente. Executivul moldovean ar trebui să înțeleagă că o afacere distrusă nu poate fi reanimată într-un scurt timp.

Gîrbu a remarcat că fiecare își urmărește propriul interes. "Atât timp cât în sistemul guvernamental există oameni care nu se gândesc la cetățeni, băncile comerciale nu sunt obligate să rezolve problemele economice ale acestora".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0