Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Nemerenco, despre nemulțumirile sindicatelor privind testarea profesorilor nevaccinați

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко
Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Ala Nemerenco a venit cu o reacție la nemulțumirile sindicatelor privind testarea profesorilor nevaccinați, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.
CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. După ce sindicatele în educație și-au exprimat nemulțumirea față de decizia de ieri a Comisiei Sănătate Publică, prin care profesorii nevaccinați sunt obligați să facă din banii proprii teste împotriva COVID-19 o dată la 14 zile, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție.
Drepr argument, ea a spus că în perioada pandemiei tensiunea financiară pe sistemul medical este foarte mare, așa că statul nu poate plăti testele profesorilor.
Mai mult, ministrul Sănătății nu consideră că statul nu încalcă dreptul profesorilor, pentru că „oferă oamenilor acces gratuit la fiecare tip de vaccin”.
Profesor - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Societate
Sindicatele din Educație: Statul să achite testele anti COVID-19
”În momentul în care statul ne oferă dreptul liber, gratuit. Spre exemplu: în momentul în care statul oferă pensionarilor dreptul de a circula gratuit cu troleibuzul, statul nu poate oferi pensionarilor să călătorească cu taxi. Statul oferă dreptul de acces gratuit la fiecare tip de vaccin. Tensiunea financiară pe sistemul medical este mare, iar atunci când vom umplea aceste spitale cu pacienți, toată presiunea asta cade, inclusiv pe cadrele didactice, pe oamenii care muncesc la țară, pe medici”, a precizat ministrul Sănătății.
Nemerenco a avut o reacție dură în raport cu mesajul sindicatelor. Ea a subliniat că „sindicaliștii din educație nu sunt medici și nu pot să prezinte atât de categoric opinia sa.
”Este Ministerul Educației, ei ar trebui mai întâi să discute înainte de a plasa aceste comunicate de presă, în care, de fapt, sunt într-o formă de atac.
Dacă dumnealor doresc și îi interesează să susțină oamenii care activează în sistemul educațional și au alte opinii, să susțină din sursele sindicatelor această primă testare și atunci eu promit că voi căuta pe căi diferite ajutoare umanitare să găsim bani să susținem a doua. Dar nu din banii oamenilor și din banii publici”, a comunicat Nemerenco.
Один день ученика в пандемии - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Coronavirus
Profesorii care refuză vaccinarea, obligați să prezinte test negativ la COVID-19
Ministrul Sănătății a mai menționat că polița de asigurare vine să ne acopere riscul de îmbolnăvire.
Amintim că Federația Sindicală a Educației și Științei a reacționat dur la decizia CNESP privind vaccinarea în rândul cadrelor didactice.
Membrii sindicatelor din educație sunt nemulțumiți de decizia autorităților prin care se cere ca personalul nevaccinat din instituțiile educaționale să efectueze și să prezinte, din surse proprii, odată la 14 zile, un test la COVID-19.
Potrivit Federației Sindicale a Educației și Cercetării, pedagogii ar trebui să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR, întrucât aceștia achită lunar asigurarea medicală, care constituie 9% din salariu.
Fluxul de știri
0