Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis: Magazinele terestre duty-free vor dispărea

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Deputații au votat în lectură finală proiectul de lege cu privire la Codul vamal. Acesta presupune și încetarea activității magazinelor terestre duty-free.
CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Noul cod vamal urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Asta după ce deputații au votat proiectul Codului Vamal în cea de-a treia lectură, finală.
Potrivit autorilor proiectului, scopul de bază pentru modificarea Codului Vamal este unificarea, modernizarea și eficientizarea legislației vamale, precum și ajustarea acesteia la angajamentele asumate de Republica Moldova prin acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Aeroport - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Societate
Mai multe magazine duty free rămân fără licență: De când și de ce
Documentul presupune ajustarea anumitor noțiuni principale, cum ar fi biroul vamal de supraveghere, decizie vamală, declarație de origine, exportator, notificare de reexport etc. La fel, noul Cod prevede și modificarea plafonului de retragere a licenței brokerului vamal de la 2 milioane de lei - la 500 mii de lei.
Punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2020
Societate
Republica Moldova va avea un nou Cod Vamal: Ce prevede documentul
Conform noului Cod, cursul de schimb valutar aplicat în scopuri vamale reprezintă cursul oficial al leului față de valutele străine stabilit de Banca Națională a Moldovei la momentul apariției datoriei vamale. Totodată, vor fi simplificate condițiile aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și majorarea termenului de la un an la 3 ani, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.
Import-export - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Economie
Exportul de mărfuri în prima jumătate de an: Ponderea deținută de UE și CSI
Noul Cod vamal propus pentru adoptare corespunde legislației Uniunii Europene, care prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței, și anume la data de 22 decembrie 2022, adică până la intrarea în vigoare a noului Cod vamal.
Флаг Россия Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Cu sau fără taxe pentru mărfurile moldovenești livrate în Rusia - detalii
Suplimentar, în vederea îmbunătățirii prevederilor din proiectul de lege au fost propuse completări care au drept scop asigurarea unor condiții echitabile mediului de afaceri și aduc claritate reglementărilor vamale, cum ar fi: reducerea amenzii în cazul nedeclarării în termen a mărfurilor, clarificarea noțiunilor de încălcări grave și infracțiuni legate de activitatea economică, dar și actualizarea unor norme din Cod cu prevederile legislației în vigoare la moment.
Fluxul de știri
0