Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai multe magazine duty free rămân fără licență: De când și de ce

© Sputnik / Rodion ProcaAeroport
Aeroport - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O parte din magazinele duty free își vor înceta activitatea în decembrie 2022, până la intrarea în vigoare a noului cod vamal.
CHIȘINĂU, 12 aug - Sputnik. O parte din magazinele duty free din zona de frontieră terestră își vor înceta activitatea. Asta se va întâmpla la expirarea licenței, și anume la data de 22 decembrie 2022, adică până la intrarea în vigoare a noului cod vamal. Această prevedere se conține în noul cod vamal propus pentru adoptare. Proiectul de hotărâre care prevede adoptarea unui nou Cod vamal în Republica Moldova a fost aprobat astăzi de miniștri. Noul cod prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor.
Punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2020
Societate
Republica Moldova va avea un nou Cod Vamal: Ce prevede documentul
În baza rezultatelor examinării avizelor amendamentelor deputaților, documentul presupune ajustarea anumitor noțiuni principale, cum ar fi biroul vamal de supraveghere, decizie vamală, declarație de origine, exportator, notificare de reexport etc. Totodată, va fi modificat plafonul de retragere a licenței brokerului vamal de la 2 milioane de lei - la 500 mii de lei. La fel, cursul de schimb valutar aplicat în scopuri vamale reprezintă cursul oficial al leului față de valutele străine stabilit de Banca Națională a Moldovei la momentul apariției datoriei vamale.
De asemenea vor fi simplificate condițiile aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și majorarea termenului de la un an la trei ani, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.
Таможня - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2019
Republica Moldova
Magazinele duty-free, fără facilități fiscale și vamale
În același timp, se propune aplicarea garanțiilor de stat asupra agenților economici înregistrați până la data intrării în vigoare a Codului Vamal în zonele economice libere, Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”, în conformitate cu prevederile actelor ce reglementează zonele respective. Garanțiile respective vor fi extinse și asupra agenților economici care se vor înregistra în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024.
Examinarea proiectului de Lege cu privire la Codul Vamal a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Parlamentului.
Fluxul de știri
0