Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Republica Moldova va avea un nou Cod Vamal: Ce prevede documentul

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca
Punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca - Sputnik Moldova
Abonare
Un nou Cod Vamal al Republicii Moldova a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri în ședința de miercuri. Iată ce presupune acesta.

CHIȘINĂU, 9 iul – Sputnik. Republica Moldova va avea un nou Cod Vamal. Documentul a fost aprobat ieri de miniștrii Cabinetului Chicu. Documentul își propune armonizarea cadrului legislativ național vamal la standardele europene, este menționat în nota informativă a proiectului.

Noul Cod presupune comasarea într-un singur act normativ a trei acte legislative. Este vorba de Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.

Pe rafturile magazinelor sunt deja cartofi noi - Sputnik Moldova
Societate
Peste 20 de tone de cartofi românești, returnate la vamă: Legumele aveau viermi

După intrarea în vigoare a noului Cod Vamal urmează ca toate informațiile necesare vămuirii să fie prezentate în format electronic, activitatea de reprezentant vamal să fie liberalizată, iar fiecare solicitant asupra unei decizii vamale să dețină dreptul la replică. Totodată, urmează să fie prelungit termenul de depunere a contestației asupra deciziilor de la 10 zile până la 30 de zile. De asemenea, noul Cod prevede   posibilitatea suspendării executării deciziilor în cazul contestării deciziilor Serviciului Vamal, dar și modernizarea și alinierea instrumentelor de facilitare a comerțului la standardele internaționale, în special la Standardele-Cadru privind Securitatea și Facilitarea Comerțului Mondial, aprobate de Organizația Mondială a Vămilor.

Astfel, sunt reglementate categoriile statutului de agent economic autorizat, criteriile de acordare, precum și simplificările și facilitățile de care beneficiază titularii de statut AEO.

De asemenea, deținătorul statutului de agent economic autorizat va beneficia de simplificări la tranzit obținând autorizări de expeditor agreat ce permite titularului autorizației să plaseze mărfurile sub regimul de tranzit fără a le prezenta în vamă. Totodată, titularii acestui statut pot primi mărfurile care circulă sub regimul de tranzit într-un loc autorizat pentru a încheia regimul, dar vor avea și garanții reduse la tranzit. Statutul de agent economic autorizat permite și aplicarea sigilii proprii.

Simplificările vamale prevăzute în noul Cod:

  • declarația simplificată, care permite titularului să plaseze mărfurile sub un regim vamal pe baza unei declarații cu un set redus de date;
  • înscrierea în evidențele declarantului – astfel titularul poate să depună declarația vamală sub forma unei înscrieri în evidențele declarantului, cu condiția ca informațiile din declarația respectivă să fie la dispoziția autorităților vamale în sistemul declarantului la momentul depunerii declarației;
  • vămuirea centralizată – ceea ce permite persoanei să depună la postul vamal unde este înregistrat, o declarație vamală pentru mărfurile care sunt prezentate în vamă la un alt post vamal.

De anumite simplificări vor beneficia și operatorii economici. Astfel, acestea furnizează o alternativă la procedura standard; răspund la unele nevoi specifice legate de fluxul și de tipul mărfurilor declarate; corespund organizării specifice a activității operatorului economic; asigură acordarea rapidă a liberului de vamă; implică o reducere a costurilor; implică furnizarea unui număr mai mic de date la postul vamal înainte de acordarea liberului de vamă pentru mărfuri (dacă se depune notificare sau declarație simplificată), precum și mai puține controale fizice și ale documentelor înainte de acordarea liberului de vamă pentru mărfuri comparativ cu procedura standard.

Proiectul a fost transmis Parlamentului spre examinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0