Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

De neînduplecat! Autoritățile refuză să achite testele COVID pentru profesorii nevaccinați

© Sputnik / Miroslav RotariAla Nemerenco
Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Ministrul Sănătății a explicat de ce autoritățile nu vor să plătească pentru testele COVID-19 angajaților din educație care sunt nevaccinați.
CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Autoritățile nu vor să plătească pentru testele anti-COVID-19 pentru angajații din educație care nu sunt imunizați. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a explicat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune care este motivul.
"Nu suntem pentru obligativitatea vaccinului, dar nu putem să cheltuim acești bani pentru că discuția a fost de ce impunem acest test. Acest test este necesar pentru a asigura siguranța copiilor și a cadrelor didactice. Vreau să întreb astăzi cetățenii, toți cei care s-au vaccinat, ei doresc să plătească din contribuția lor în sistemul de sănătate pentru cei care refuză să se vaccineze și trebuie să se testeze la fiecare două săptămâni, ca să avem un mediu sigur în școală, când noi acești bani putem să îi cheltuim pentru întreținerea acestor școli", a declarat Ana Nemerenco.
Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Coronavirus
Nemerenco, despre nemulțumirile sindicatelor privind testarea profesorilor nevaccinați
Mai mult decât atât, Nemerenco s-a arătat indignată de faptul că profesorii nu vor să se imunizeze împotriva COVID-19, iar la maratonul de vaccinare organizat special pentru cadrele didactice au fost foarte puțini oameni.

"Cum profesorii, care sunt cei mai inițiați, care sunt cei mai aproape de știință, pot să creadă că vaccinarea este un act științific? Nu cred în acest lucru, chiar nu cred", a spus Ala Nemerenco.

Amintim că ieri, 23 august, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a anunțat că cadrele didactice care refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 vor fi obligate în noul an de studii să prezinte teste efectuate din cont propriu. Decizia a stârnit nemulțumiri atât în rândul sindicaliștilor, politicienilor, cât și în rândul cetățenilor de rând.
Profesor - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Societate
Sindicatele din Educație: Statul să achite testele anti COVID-19
Sindicatele din domeniul învățământului i-au cerut Ministerului Sănătății să anuleze obligarea profesorilor de a efectua teste la COVID-19 din cont propriu.
Ele au precizat că sunt oameni cărora le este contraindicată vaccinarea. obligativitatea de a prezenta teste PCR o dată la 14 zile este ca “o bătaie de joc”. În plus, s-a atras atenția că 9% din salariile profesorilor merg în fondul asigurărilor medicale. Din acești bani, consideră sindicatele, statul ar trebui să asigure testarea gratuită a profesorilor.
️Încercarea autorităților de a condiționa dreptul la muncă prin vaccinare este apreciată de sindicate drept abuz și încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților omului. Sindicatele au cerut explicații de la ministrul Sănătății Ala Nemerenco în acest sent
Fluxul de știri
0