Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu la Kiev: Moldova se pronunță pentru integritatea teritorială a Ucrainei

© Photo : Facebook / Maia SanduПрезидент Молдовы Майя Санду на открытии саммита "Крымской платформы"
Президент Молдовы Майя Санду на открытии саммита Крымской платформы - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Abonare
Președintele Maia Sandu a ținut un discurs la summitul „Platformei Crimeii” care se desfășoară în Capitala Ucrainei
CHIȘINĂU, 23 aug - Sputnik. Maia Sandu s-a pronunțat la summitul de la Kiev pentru „integritatea teritorială a Ucrainei”.
„Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere”, a spus președintele Republicii Moldova.
În același timp, ea menționat că Republica Moldova se pronunță pentru soluționarea pașnică și diplomatică a conflictelor regionale.
„A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumină călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forțarea mâinilor. Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor. Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor”, a mai spus Sandu.
Precizăm că Moscova consideră summitul „Platformei Crimeii” drept o provocare din partea Occidentului, care ar încuraja mișcările neo-naziste din Ucraina.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a numit forumul Platformei Crimeii un sabat, unde „Occidentul va continua să hrănească sentimentele rasiste neo-naziste ale guvernului ucrainean modern”.

Crimeea a devenit o regiune rusă după ce acolo s-a organizat un referendum în martie 2014, la care 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului au votat în favoarea aderării la Rusia. Autoritățile din Crimeea au organizat un referendum în urma unei lovituri de stat în Ucraina, în februarie 2014. Ucraina consideră că Crimeea este teritoriul său, dar ocupat temporar.
Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Internațional
Dmitri Vîdrin: „Platforma Crimeii” este lipsită de orice valoare
Conducerea rusă a afirmat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea au votat în mod democratic, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus, problema Crimeii este „definitiv închisă”.
Amintim că, anterior, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat în cadrul unei întrevederi cu omologul său de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, că speră la „participarea constructivă” a Moldovei la acest proiect. Experții au apreciat atunci că Ucraina încearcă să atragă Moldova în disputa cu privire la Crimeea.
Fluxul de știri
0