Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Dmitri Vîdrin: „Platforma Crimeii” este lipsită de orice valoare

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaUcraina
Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Abonare
Ucraina va sărbători pe 24 august cei 30 de ani de la declararea independenței. Cu o zi mai devreme, pe 23 august, la Kiev se va desfășura summitul “Platformei Crimeii”, unde se va discuta despre problema readucerii peninsulei în componența statului ucrainean.
În ce măsură acest summit are o utilitate politică și de ce la reuniune nu a fost invitată Rusia – a explicat într-un interviu oferit agenției Sputnik politologul și publicistul Dmitri Vîdrin, fostul consilier al patru președinți ucraineni, deputat al Radei Supreme al Ucrainei din legislatura a V-a.

Un summit fără conținut

“Platforma Crimeii” reprezintă un buchet de cuvinte și declarații tari, consideră intelocutorul Sputnik.
“În tinerețea mea deveniseră populari pantofi cu platforme – frumoși, dar incomozi. Liderul Ucrainei, Vladimir Zelenski, în primul rând, a mizat pe frumusețea evenimentului. Summitul nu are niciun conținut”, spune Dmitri Vîdrin.
Potrivit expertului, există trei tipuri de summituri: reuniuni care oferă participanților mai multe cunoștințe, tehnologii; reuniuni unde o problemă, asemenea unui cartof fierbinte, este aruncată de la un participant la altul. Și există reuniuni care creează o iluzie a rezolvării problemei, iar apoi totul se termină cu „aruncarea cartofului”. „Platforma Crimeii”, în opinia politologului, aparține ultimelor două tipuri.
“În acest summit nu există participanți care își pot împărtăși resurse materiale, spirituale sau morale. Nimeni nu va împărtăși nimic, ci doar își vor arunca problema unul în brațele altuia. Iată de ce acest summit este unul lipsit de orice valoare”, spune Vîdrin.

O adunătură sau un carnaval

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că 44 de state și organizații internaționale au decis să se alăture la Kiev în calitate de fondatori ai „Platformei Crimeii”. Totuși, Rusia lipsește în lista statelor invitate.
În opinia lui Dmitri Vîdrin, în cazul participării Rusiei organizatorii ar fi fost nevoiți să modifice formatul reuniunii.
“Există state care pun miza pe fapte, există și din cele care pun miza pe vorbe. S-au temut să invite Rusia, care ar putea vorbi despre Nord Stream, despre anumite concepte dificile. Fără ea va fi o relaxare maximă în discursuri și promisiuni”, a explicat politologul.
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Politică
Ministerul de Externe al Ucrainei: Moldova va participa la summitul Platformei Crimeii
Comentând reuniunea inițiată de Ucraina, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, o calificase drept “o adunătură la care Occidentul va continua să alimenteze sentimentele neonaziste și rasiste ale actualei puteri politice ucrainene”. Interlocutorul Sputnik a comparat summitul cu un carnaval.
“Filosoful Mihail Bahtin are o teorie a culturii carnavalului, unde toți se bucură, joacă hora”, spune el.

Miza pe ură

Tentativele de a edifica o altă formulă a relațiilor ruso-ucrainene se reduce la o dihotomie, consideră Vîdrin.
“Rusia, ca o masă geopolitică colosală atrage alte mase, înrudite istoric, lingvistic și genotipic. Însă există state care din cauza pericolului unei astfel de atracții colosale încearcă să se opună acestei atracții. Deocamdată, nu au găsit nimic mai bun decât să provoace ură între țări. Cu cât mai multă ură, cu atât, în viziunea lor, se reduc șansele ca această masă să-i absoarbe social, cultural, spațial și din punct de vedere al resurselor. Iată de ce nu le rămâne nimic decât să mizeze pe ură. Va fi un exces de ură. Nu dispun de alte instrumente”, reflectă politologul.
Expertul consideră că Ucraina nu-și va rezolva problemele existente prin mijloace militare.
“Războiul este o muncă colosală, cheltuieli și sânge. Ucraina aparține unei categorii de țări răsfățate, care nu se va aventura în acțiuni majore, care presupun riscuri. Vor exista amenințări, cineva își va arăta pumnii, însă nu se va ajunge la un război”, presupune Vîdrin.
“Pentru multe state ura a devenit astăzi ultimul colac de salvare în tentativele lor de a-și salva independența, iar în realitate încearcă să-și păstreze moșia, de care pot dispune, unde pot da ordine și fura”, spune politologul.
Fluxul de știri
0