Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

”Sultanul” e de neclintit - Europa bâjbâie și se lovește de Erdogan ca de o stâncă!

© AP Photo / Pavel GolovkinPreședintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Abonare
Președintele Turciei e categoric, pune la punct Bruxellesul, nu mai acoperă greșelile Occidentului, nu admite propuneri false, nici planuri nerealiste
BUCUREȘTI, 23 aug – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai grave vești pentru Bruxelles este că Erdogan a declarat ferm: Turcia nu va mai suporta încă un val de imigranți din cauza unui Occident care NU își respectă promisiunile.
Мигранты в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Internațional
Președintele Turciei avertizează că țara sa nu va fi ”unitate de stocare a migranților”
”Un nou val migrator este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan şi Iran”, a spus Erdogan, subliniind că ”Turcia, care a primit deja cinci milioane de refugiaţi, nu poate suporta o povară migratorie suplimentară”.
Preşedintele turc a făcut această declarație ieri seară, în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel.
Conform președinției turce, Erdogan a criticat și lipsa de seriozitate a Bruxellesului față de Turcia, mai precis față de cererea Ankarei de a se revizui un acord semnat în 2016.
Este vorba de un acord între Ankara şi Bruxelles, având ca scop diminuarea valul emigranţi din Orient, Turcia urmând să imigranţii ilegali din insulele greceşti, iar în schimbul găzduirii acestora urmând să primească o ”asistenţă financiară”.
”Abordarea evazivă a UE pentru a răspunde aşteptării justificate a Turciei de a actualiza acordul din 18 martie are un impact negativ asupra cooperării potenţiale în domeniul migraţiei”, a declarat Erdogan.
Ca atare, Erdogan a transmis un mesaj ferm: ”ar fi nerealist ca UE să aibă aşteptări suplimentare din partea Turciei cu privire la primirea imigranţilor atât timp cât acordul Turcia-UE nu este pus în aplicare pe deplin”.
De asemenea, Ankara este nemulțumită și în privința procesului de aderare la UE, dar și în privința liberei circulaţii a cetăţenilor turci.
Pe de altă parte, cancelaria germană transmite că Merkel și Erdogan au fost de acord ”cu o strânsă cooperare pentru a sprijini activitatea organizaţiilor internaţionale, în special a agenţiilor ONU de ajutor pentru refugiaţi, în Afganistan şi ţările vecine”, transmite Agerpres.
Fluxul de știri
0