Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Turciei avertizează că țara sa nu va fi ”unitate de stocare a migranților”

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaМигранты в Москве
Мигранты в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Abonare
Președintele Erdogan a avertizat public că Turcia nu va deveni ”unitatea de stocare a migranţilor a Europei”, totul pe fondul temerilor privind efectele evenimentelor din Afganistan.
BRUXELLES, 20 aug – Sputnik, Daniela Porovăț. Turcia nu intenţionează să devină ”unitatea de stocare a migranţilor a Europei”, a avertizat astăzi preşedintele turc Tayyip Erdogan, acesta solicitându-le ţărilor europene să îşi asume responsabilitatea pentru migranţii care vin din Afganistan.
Mii de oameni au trecut graniţa în Turcia în ultimele săptămâni, în timp ce insurgenţii islamişti au traversat ţara în drum spre Kabul, iar presiunea migraționstă este în creștere.
Vorbind la o şedinţă de guvern, Erdogan a spus că Europa trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru afganii care fug din ţara lor, adăugând că Ankara a luat măsuri de-a lungul frontierei sale cu Iranul, care este o rută majoră a migranţilor afgani în Turcia.
Turkey: Vehicle on fire amid tensions between Turks and foreigners in Ankara - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Video
Turcia: Vehicul în flăcări pe fondul tensiunilor dintre turci și străini în Ankara
Erdogan a ordonat de altfel amplasarea a 750 de militari de elită pentru a împiedica oamenii care fug de Afganistan să treacă frontiera de est cu Iranul.
Trupele suplimentare au fost desfășurate pentru a asigura paza în provincia estică Van, unde se construiește un zid de frontieră fortificat de 300 de kilometri, înalt de trei metri cu tranșee adânci de 3,5 metri și turnuri de veghe, în scopul descurajării migranților și traficanților de persoane să intre în Turcia.
Pe de altă parte, preşedintele Erdogan a afirmat că Turcia ar putea începe discuţii cu noul guvern afgan care va fi format de talibani, pentru a discuta despre ”agendele noastre comune”.
Церемония приветствия многонационального батальона НАТО под руководством США в польском Ожише - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Editoriale
"Rusia va deveni Europa": Ce s-a întâmplat în relațiile dintre SUA și Polonia
Turcia va fi în continuare de partea Afganistanului, a mai spus preşedintele turc, precizând că el este gata să aibă întrevederi cu liderii talibani. "Salutăm declaraţiile moderate făcute de talibani", a afirmat Erdogan.
Preşedintele turc a mai anunţat că va discuta în următoarele zile cu cancelarul federal german Angela Merkel şi cu omologul său rus Vladimir Putin.
Fluxul de știri
0