Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat rus: Este important ca poporul moldovenesc să aleagă Moldova

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaDuma de stat a Rusiei
Duma de stat a Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Abonare
Participanții la videoconferința internațional au evaluat amenințările cu care se confruntă Moldova în preajma aniversării a 30 de ani de independență.
CHIȘINĂU, 23 aug - Sputnik. În cadrul conferinței de presă "30 de ani de Independență a Ucrainei- lecții pentru țările din vecinătate”, prim vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții, Viktor Vodolațki, a vorbit despre amenințările cu care, în opinia sa, se confruntă Moldova la cea de-a treizecea aniversare a Independenței.
Principalul, consideră deputatul, este ca autoritățile Moldovei să țină întotdeauna cont de voința poporului moldovenesc.
"Cel mai important lucru este ca poporul moldovenesc, care oscilează când la stânga, când la dreapta, să aleagă Moldova. Ca oamenilor să le pese de țara lor. D nivelul de trai din țară", a declarat el.
În opinia lui Vodolațki, Moldova a trecut deja printr-un conflict intern, iar amintirea acestuia este principalul avertisment împotriva unei eventuale escaladări.
„Moldova a trecut deja printr-un război civil. Asta a fost deja. Cicatricile au rămas și este puțin probabil că cineva ar dori să obțină ceva cu arma în mâini. Totul trebuie făcut pe cale pașnică, la masa negocierilor ”, spune deputatul.
În opinia sa, pentru autoritățile Moldovei este important să păstreze legăturile economice existente, indiferent de preferințele geopolitice.
„Cel mai important - indiferent de cine se află la putere – este că orice conducător trebui să se bazeze pe opinia poporului. Nimeni nu interzice prietenia cu Occidentul, dar nu trebuie să rupi relațiile sau să uiți că 50% sau mai mulți dintre locuitorii Moldovei doresc relații bune cu Rusia, mulți cetățeni lucrează în Rusia. Nimeni nu îi umilește pe locuitorii Moldovei care lucrează aici ”, spune deputatul.
Pentru a evita greșelile grave în politica externă, potrivit lui Vodolațki, autoritățile Moldovei, precum și locuitorii ei, nu trebuie „să cedeze provocărilor și să se vândă pe treizeci de arginți”.
Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Editoriale
Lecțiile Ucrainei pentru spațiul post-sovietic
Comentând situația din Moldova, directorul general al Centrului de Informații Politice, Alexei Muhin, a declarat că încercarea de reorientare a Moldovei către Uniunea Europeană care a avut loc în ultimii ani s-a soldat cu o deschidere pentru integrarea cu România.
Potrivit lui, acest lucru amenință statalitatea Moldovei.
"În pofida faptului că Moldova a avut o atitudine destul de circumspectă față de procesele de integrare din Occident, situația sa schimbat mult în ultimul an. După cum demonstrează experiența Georgiei și Ucrainei, astfel de procese afectează negativ economiile țărilor. În Moldova acest lucru este agravat și de pierderea statalității. Pentru independența Moldovei aceasta este o catastrofă", a spus Muhin.
În opinia sa, punctul final al integrării Moldovei în spațiul vest-european ar putea fi o singură țară concretă.
Amintim că în cadrul evenimentului în format de videoconferință, care a fost transmis la centrul de presă multimedia Sputnik Moldova, spicherii au răspuns la întrebările jurnaliștilor redacției Sputnik Moldova despre starea de lucruri din Ucraina , care va sărbători pe 24 august 30 de ani de la proclamarea independenței.
La videoconferință au participat:
– prim vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții, Viktor Vodolațki;
– directorul general al Centrului de Informații Politice, Alexei Muhin;
– șeful de sector al Institutul de Economie al Academiei de Științe din Rusia, profesorul Universității Financiare pe lângă Guvernul Federației Ruse Artiom Pîlin.
Fluxul de știri
0