Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comuniștii și socialiștii cer audierea Guvernului în Parlament: Care este motivul

© Photo : Miroslav RotariДепутаты парламента Молдовы рассматривают вотум доверия правительству Гаврилицы
Депутаты парламента Молдовы рассматривают вотум доверия правительству Гаврилицы - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Abonare
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va cere audierea în Parlament a Guvernului la subiectul râului Nistru.
CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. La prima ședință ordinară a Parlamentului, care va avea loc în luna sepembrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va cere audierea Guvernului, în special a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, pe tema râului Nistru. Precizarea a fost făcută de deputatul socialist Vlad Batrîncea. Potrivit lui, autoritățile de la Chișinău nu au reacționat la punerea în funcțiune a celei de-al 4-a turbine de la hidrocentrala ucraineană de la Novodnestrovsk - eveniment care a avut loc zilele trecute.

„Râul Nistru este în pericol. Noi nu putem înțelege tăcerea autorităților, inclusiv a președintelui Maia Sandu, care a avut recent întrevederi cu omologul său ucrainean. Problema râului Nistru nu a fost pusă în discuție. Considerăm că în agenda bilaterală râul Nistru trebuie să constituie o chestiune prioritară”, a declarat Batrîncea.

Deputatul spune că Republica Moldova trebuie de urgență să ia atitudine și pe platformele internaționale și să acționeze astfel încât partea ucraineană să renunțe la construcția celor șase hidrocentrale pe râul Nistru.
Река Днестр - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2021
Societate
Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor atenționează că, în cazul în care autoritățile din Ucraina nu vor renunța la intenția lor de a construi și pune în funcțiune încă 3 turbine, râul Nistru ar putea rămâne fără apă. Vlad Btrîncea a subliniat că Nistrul alimentează cu apă mai multe localități din Moldova, inclusiv municipiul Chișinău, iar scăderea nivelului de apă în fluviu ar fi o catastrofă națională.
”OBIECTIV”: SOS - râul Nistru, în pericol – cum ar trebui  să se comporte Chișinăul - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Podcasturi
”OBIECTIV”: SOS - râul Nistru, în pericol – cum ar trebui să se comporte Chișinăul
Anterior mai mulți experți au atenționat că Nistrul, un râu transfrontalier, necesită o gestionare durabilă comună de către autoritățile din Ucraina, pe teritoriul căreia izvorăște și se revarsă, și autoritățile din Moldova, în baza principiului de management integrat al apelor. În acest sens, în 2018 a fost constituită Comisia Nistreană, ca un organ comun consultativ, care vine cu recomandări către autorități în privința gestionării Nistrului.
Pericol de inundații provocat de creșterea nivelului de apă în râul Nistru în urma ploilor abundente - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2020
Societate
Un ecolog spune cum este ”omorât” râul Nistru în Moldova - detalii
Ecologistul Anatolie Prohnițchi a declarat pentru Sputnik Moldova că Ucraina trebuie să țină cont și de poziția țării noastre în ceea ce privește soarta râului Nistru și să renunțe la intenția de a construi cele șase hidrocentrale în bazinul acestui fluviu. Aceasta este poziția organizațiilor de mediu din Republica Moldova. Ecologiștii spun că, odată cu ridicarea celor șase hidrocentrale, nivelul fluviului va scădea drastic, iar apa va fi mult mai poluată.
Elena Zubcov - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2019
Republica Moldova
Ucraina nu renunță la construcția celor șase hidrocentrale pe râul Nistru
Trebuie precizat că în Programul de dezvoltare hidroenergetică a Ucrainei este prevăzută construcția a șase hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru. Ucraina și-a anunțat intenția de a construi cele șase hidrocentrale încă în anul 2016. Kievul a anunțat însă în 2019 că lucrările au fost sistate, dar nu definitiv, ci până la efectuarea unui studiu privind impactul acestora asupra mediului.
Fluxul de știri
0