Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ucraina nu renunță la construcția celor șase hidrocentrale pe râul Nistru

© Sputnik / Vladimir PolusatovElena Zubcov
Elena Zubcov - Sputnik Moldova
Abonare
Ce stă în spatele deciziei Kievului de a sista lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe râul Nistru.
Ucraina nu renunță la construcția celor șase hidrocentrale pe râul Nistru

Kievul nu va renunțat la construcția celor șase hidrocentrale pe râul Nistru. Declarația aparține șefei laboratorului Institututului Zoologic al Academiei de Știinţe, Elena Zubcov, și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova. Elena Zubco spune că decizia Kievului de a sista lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale este temporară și are scopul de a liniști spiritele.

„Asta a fost un „fake” ca să ne liniștim puțin. Cum sistezi, dacă tu în timpul acesta dai comandă la instituțiile de cercetare să dea argumentare pozitivă și să spună că nu vor fi efecte negative?  Eu nu cred că ei vor renunța la acest proiect, deoarece acest domeniu le aduce venituri considerabile”, spune Elena Zubco, șefa laboratorului Institututului Zoologic al Academiei de Știinţe.

Elena Zubco spune că nu crede în intenția „nobilă” a Kievului de a afla care va fi impactul de mediu a acestui proiect asupra râului.

Днестр  - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu Moldova când Nistru va rămâne fără apă

”Eu vă spun cu toată certitudinea că dacă nu vor avea bani pentru ridicarea acestor hidrocentrale, nu le vor ridica, iar dacă vor avea – ele vor fi construite”, adaugă Elena Zubco.

Amintim că, în anul 2016,  Ucraina și-a anunțat intenția de a construi încă șase hidrocentrale pe râul Nistru. În primăvara acestui an, în cadrul Comisiei moldo-ucrainene privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru, care s-a desfășurat în perioada 4-5 aprilie, la Kiev, reprezentanții Ucrainei au anunțat că lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe râul Nistru vor fi sistate până la efectuarea unui studiu privind impactul acestora asupra mediului.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0