Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Aprobat: PG și CNA, responsabile de recuperarea banilor din „jaful bancar” - detalii

Abonare
Comisia juridică, numiri și imunități a analizat raportul Procuraturii Generale privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar.
CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. Comisia juridică, numiri și imunități a prezentat un proiect de hotărâre de Parlament cu privire la procesul de recuperare a mijloacelor financiare din sistemul bancar. Acesta a fost elaborat după ce a fost analizată nota Procuraturii Generale la acest subiect. Ulterior, Parlamentul a aprobat Hotărârea privind evoluțiile în dosarul "furtului miliardului". Pentru acest proiect au votat deputații PAS.
Potrivit proiectului de hotărâre, responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea unor acțiuni eficiente asupra procesului de recuperare a banilor sustrași din sistemul bancar îi revine conducerii Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Politică
Audieri în dosarul „furtul miliardului” - Decizie importantă luată de Parlament
Parlamentul constată „lipsa de acțiuni măsurabile și progrese în procesul de recuperare a banilor. Mai mult, se consideră că prin „acțiunile ineficiente ale conducătorilor autorităților responsabile se tergiversează nejustificat luarea de măsuri eficiente asupra atingerii obiectivului urmărit”
În context, Parlamentul apreciază critic și drept nesatisfăcătoare activitatea Procuraturii Generale și a Centrului Național Anticorupție în ceea ce privește recuperarea banilor sustrași din sistemul bancar și solicită PG să examineze cauzele stagnării admise de către autoritățile responsabile de investigarea devalizării sistemului bancar.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Politică
Fracțiunea „Șor”: Demnitari din guvernele Leancă, Gaburici și Streleț, vinovați de jaf
De asemenea, se solicită intensificarea colaborării internaționale cu serviciile speciale ale altor țări, inclusiv prin echipe comune de investigație și Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală.
Totodată, Parlamentul solicită Procuraturii să elaboreze și să aprobe în termen de 30 de zile un instrument eficient și realizabil de recuperare a banilor. Prin acest proiect de hotărâre, Parlamentul solicită Consiliului Suprem al Magistraturii ca în condițiile legii să verifice activitatea și să întreprindă toate acțiunile de rigoare pentru ca instanțele judecătorești, la înfăptuirea justiției în cauzele privind devalizarea sistemului bancar, să asigure transparența, eficiența activității instanțelor judecătorești, dar și a judecătorilor.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Politică
Parlamentul, în ședință: Audieri privind furtul miliardului - Stoianoglo a refuzat să vină
Evoluția procedurilor de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar va fi monitorizată de Comisia juridică, numiri și imunități și de Comisia securitatea națională, apărare și ordine publică.
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a criticat proiectul de hotărâre a Parlamentului propus de Comisia juridică. Aceștia au propus să se mai lucreze la acest document.
„Proiectul este doar o încercare de răfuială cu anumite instituții și nu soluție pentru a aduce progres la această temă”, a subliniat Batrîncea.
Mai mult, socialiștii și comuniștii acuză majoritatea parlamentară de faptul că are o abordare selectivă în subiectul fraudei bancare.

„Vă recomand să nu vă transformați în PLDM – 2”, a mai spus în luarea de cuvât Vlad Batrîncea.

Cei de la fracțiunea „Șor” au insistat ca liderul grupului parlamentar, Ilan Șor, să poată interveni cu luare de cuvânt în regim online în cadrul ședinței. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a precizat că poate fi oferit cuvânt doar deputatului care este prezent la ședință. Astfel, a luat cuvântul la acest subiect deputatul Denis Ulanov.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Politică
Reacția PSRM după ce Stoianoglo a spus că Sandu ar fi cerut dosare penale pentru opoziție
Fluxul de știri
0