Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Audieri în dosarul „furtul miliardului” - Decizie importantă luată de Parlament

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii Moldova
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Abonare
În Parlament urmau să se desfășoare astăzi audieri în dosarul „furtul miliardului”, la care a fost invitat procurorul general Aleksandr Stoianoglo. Acesta însă nu a venit în plen, ci a emis o notă informativă către forul legislativ.
CHIȘINĂU, 20 aug - Sputnik. Parlamentul a stabilit la începutul ședinței plenare de astăzi că deputații din Comisia juridică, numiri și imunități să analizeze nota informativă cu privire la progresul în dosarul „furtul miliardului”, remisă de procurorul șef. Aleksandr Stoianoglo a refuzat însă să vină în fața deputaților.
„Legea nu prevede audierea Procurorului General în cadrul Parlamentului. Procuratura mâine va expedia o notă informativă despre toate acțiunile noastre referitor la subiectul respectiv. Noi procedăm conform legii”, a declarat ieri Stoianoglo în cadrul unui briefing.
Președintele Parlamentului a declarat că, în aceste condiții, deputații din comisia de profil trebuie să examineze nota procurorului și să vină cu un raport în plen.
„Nu s-a prezentat domnul procuror general. Este decizia dânsului, iar asta nu înseamnă că noi, deputații, nu trebuie să ne onorăm angajamentul în fața cetățenilor și să informăm despre progresul în acest dosar”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.
La rândul său, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Batrîncea a propus ca nota informativă a lui Stoianoglo să fie analizată și de către deputații din alte comisii.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Societate
Fost director adjunct al CNA: Nu exclud că Stoianoglo ar putea fugi din țară
„Am primit și noi aceste concluzii din partea procurorului general. Apare noțiunea factorului politic și devine mai clar rolul Băncii Naționale care a solicitat acea acoperire financiară din partea Guvernului. Audierile trebuie să aibă și o anumită finalitate. Susținem ideea ca în baza Comisiei juridice să fie examinat acest raport. Propunem cooperare între câteva comisii parlamentare, astfel încât acest raport să fie examinat și de juriști, și de cei care activează în domeniul economico-financiar. Și colegii din alte partide să participe. Și Comisia securitate națională neapărat să participe”, a spus Batrîncea.
În cele din urmă, Parlamentul a anunțat o pauză de 40 de minute, timp în care Comisia juridică va examina în ședință nota procurorului general.
Fluxul de știri
0