Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

De ce Statele Unite au pierdut partida în Afganistan?

© AFP 2024 / Wakil KohsarАмериканский солдат целится на афганцев в аэропорту Кабула
Американский солдат целится на афганцев в аэропорту Кабула  - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Abonare
Pentru Bruno Guigue, înfrângerea Statelor Unite în Afganistan nu este rezultatul unei „erori strategice”: principalul obiectiv al Washingtonului a fost de a opri influențele rusești și chineze în țară, mai degrabă decât de a construi o națiune stabilă de stat.
BRUXELLES, 18 aug – Sputnik. Fost funcționar public superior, Bruno Guigue a fost student al Școlii Normale Superioare (Ulm) și al Școlii Naționale de Administrație, cercetător în filosofie politică, analist politic și observator al vieții internaționale. El a publicat pe RT un editorial despre situația din Afganistan:
”Mai degrabă derizorii, aceste comentarii jurnalistice care îl acuză pe Joe Biden că se comportă ca Donald Trump, care acuză Washingtonul că a renunțat la hegemonia planetară și se angajează într-o narațiune care sugerează că Statele Unite nu au făcut suficient, la fel ca acești militari care, în timpul războiului din Vietnam , fără a înțelege nimic, au cerut mai multe trupe terestre și mai multe bombe asupra Vietnamului de Nord. De parcă mai mult imperialism ar putea salva imperialismul și de parcă douăzeci de ani de ocupație militară în Afganistan, zeci de mii de morți și sute de miliarde aruncate pe apa sâmbetei ar fi doar o plată în avans, dar trebuia plătită și suma principală!
Farzaneh A - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Internațional
Mărturiile unei mame fugite din Afganistan: Talibanii au emis mandat pentru a mă spânzura
La fel de derizorie, din același motiv, este teza „erorii strategice” lansată de Washington, susținută de unii experți occidentali care consideră că această invazie a fost o idee bună, pe motiv că a fost necesară pedepsirea complicilor talibani răi ai Al-Qaida, dar care, din păcate, ar fi fost prost executat. Dacă ar fi fost cu adevărat cazul, de ce SUA, realizându-și greșeala, nu și-au făcut bagajele așa cum au procedat în Somalia în 1992? Reluată în mod constant după fiecare eșec, această teză a „incompetenței” sau „amatorismului” Washingtonului elimină problema motivațiilor reale ale intervenției străine: un argument care servește drept perdea de fum și care acționează ca și cum legitimitatea acestei intervenții ar fi de la sine înțeleasă și ca și cum problema, în cele din urmă, era una de formă, și nu una de fond.
În felul acesta se acordă autorizația de a ignora adevăratele cauze ale acestui conflict major. Uităm că această vastă țară muntoasă este o țară balama care reprezintă joncțiunea dintre lumile iraniană, turcă și indiană și că, plasându-și acest teritoriu sub control direct sau indirect, Washingtonul a intenționat să obțină din această operațiune, în urma retragerii Uniunii Sovietice, dividende strategice abundente.
Talibani, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Internațional
VIDEO: Talibanii au deschis focul asupra unor protestatari - sunt morți și răniți
Uităm că principala motivație a invaziei străine din 2001, ascunsă în spatele motivului nobil al așa-numitei lupte împotriva terorismului, a fost de a câștiga un teritoriu de sprijin în coasta Rusiei și a Chinei. SUA s-au mulțumit să extindă, în acest sens, implantarea CIA printre facțiunile islamiste, inaugurate chiar înainte de intervenția sovietică din 1979.
Aruncând un cap de pod în Afganistan, Washington își oferea astfel mijloacele pe termen lung de a opri influența Moscovei și a Beijingului, sau chiar de a destabiliza pe flancul lor sudic aceste puteri continentale, rivale sistemice ale talasocrației americane. Chiar dacă acest lucru însemna transformarea acestei țări într-o pepinieră pentru extremiști a căror manipulare, sub domnia lui Zbigniew Brzezinski, a fost ridicată la rangul de axiomă a politicii Statelor Unite în Marele Orient Mijlociu.
De aici și riscul de a suferi de sindromul Frankenstein: creatura teroristă se întorcea în cele din urmă împotriva creatorului său și adopta propria sa agendă.
Când Joe Biden spune că Statele Unite nu erau menite să „construiască o națiune” în Afganistan, credeți-l pe cuvânt. În rezumat, este evident că Statele Unite nu au abandonat Afganistanul la 16 august 2021 pentru că și-au dat seama, douăzeci de ani mai târziu, că „au făcut o eroare strategică” (Hubert Védrine). Dacă au spălat putine, nu este nici pentru că și-au „îndeplinit misiunea” (Joe Biden), cu excepția cazului în care cineva admite, desigur, că misiunea a fost să perpetueze haosul, ceea ce este corect.
Când Joe Biden spune că Statele Unite nu aveau vocația de a „construi o națiune” în Afganistan, trebuie să luăm această expresie ad litteram: această îndelungată ocupație era în realitate o întreprindere de demolare. Evident, nu asta a vrut să spună Joe Biden: el vrea să ne convingă că această debandadă finală este justificată de victoria asupra Al-Qaida.
Răniți pe aeroportul din Kabul - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Politică
Experți: Ce ar trebui să învețe Moldova din evenimentele care au loc acum în Afganistan
Prin urmare, adevărul este la ani lumină distanță de această justificare derizorie, chiar dacă, în mod formal, ceea ce spune Joe Biden este corect: Statele Unite nu au construit nimic în Afganistan, mulțumindu-se cu exercitarea unei capacități de distrugere care a fost în cele din urmă învinsă de adversari mai puternici și care își obțin puterea dintr-un avantaj moral considerabil: sunt în țara lor și luptă pentru a-și exercita suveranitatea acolo. Dacă ultimii reprezentanți ai tutelei imperiale au părăsit Afganistanul, este pur și simplu pentru că au pierdut războiul. Și iată că tocmai talibanii, acești foști aliați transformați în luptători de rezistență de către ocupația străină au fost cei care i-au dat afară după ce au dispersat armata de fantoșe a unui regim de păpuși. Ca și în Vietnam, în 1975”.
Fluxul de știri
0