Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Înfrângere totală a Vestului: Statele occidentale își evacuează cetățenii din Afganistan

© AP Photo / Musadeq Sadeqsoldați SUA
soldați SUA - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Abonare
Panică în capitala afgană. Cel puțin cinci persoane au decedat în haosul creat de sutele de oameni care încercau să intre cu forţa în avioane.
CHIȘINĂU, 16 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Cel puțin cinci persoane au decedat în haosul creat de sutele de persoane care încercau să intre cu forţa în avioanele care părăsesc capitala afgană.
”Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ''trebuie să li se permită să facă acest lucru'', au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani că trebuie să dea dovadă de ''responsabilitate'' în această privinţă”.
Fără să mai aștepte înrăutățirea situației, forţele armate germane au trimis un avion de transport A400M în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor germani şi a angajaţilor locali afgani.
Avionul a decolat astăzi de la baza aeriană Wunstorf, din landul Saxonia Inferioară, cu destinaţia Kabul.
Бойцы талибов (запрещены в РФ) - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Societate
O singură aeronavă cu moldoveni la bord se mai află pe teritoriul Afganistanului
O a doua echipă urmează să organizeze un centru de coordonare în capitala uzbekă Taşkent, care se va ocupa de persoanele fugite din Afganistan din cauza ofensivei militanţilor talibani.
Referindu-se la situația din Afganistan, ministrul apărării de la Berlin, Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat aseară că este vorba despre cea mai amplă operaţiune de evacuare de până acum pentru armata germană.

Și Franța dă bir cu fugiții

Și Franța își evacuează cetățenii, ministrul francez al apărării Florence Parly anunţând că prima rotaţie aeriană a evacuării de la Kabul organizate de armata franceză între baza sa din Emiratele Arabe Unite şi capitala afgană este prevăzută până ''la finalul acestei zile de luni''.
”Parly a precizat că există ''câteva zeci'' de francezi care aşteaptă să fie evacuaţi, precum şi ''persoane care se află sub protecţia noastră”.
Сотрудник службы безопасности сопровождает американскую колонну в штаб-квартиру кабульской полиции, где в Кабуле - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Internațional
Morți pe aeroportul Kabul: Americanii au tras în mulțime - VIDEO

Marea Britanie recunoaște înfrângerea Occidentului în Afganistan

Pe fondul acestor realități dramatice, ministrul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a recunoscut public că talibanii controlează Afganistanul şi a anunțat că forţele britanice şi ale NATO nu se vor mai întoarce pentru a lupta împotriva insurgenţilor.
”Confirm că talibanii controlează ţara. Adică nu trebuie să fii analist politic ca să-ţi dai seama că exact aşa stau lucrurile'', a declarat ministrul britanic, el precizând că ”nu există această opţiune... de a ne întoarce”.
În ciuda haosului și a vctimelor din aeroport, Wallace spune că zona militară a aeroportului din Kabul ar fi sigură şi că Marea Britanie face tot ce poate pentru a evacua cetăţeni britanici şi afgani care au legături cu Regatul Unit.
''Ţinta noastră este... de circa 1.200 până la 1.500 de plecări pe zi în conformitate cu capacitatea aeronavelor noastre şi vom menţine acest aflux'', a declarat ministrul.
Fluxul de știri
0