Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Se va rupe ferfeniță - O prognoză pentru Ucraina

© Sputnik / Miroslav RotariMonumentul Patria Mamă din Kiev
Monumentul Patria Mamă din Kiev   - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Abonare
Fostul deputat al Radei Supreme de la Kiev, Bondarenko afirmă că Ucraina își va înceta existența dacă va renunța la statutul de neutralitate.
CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Fostul deputat al Radei Supreme Elena Bondarenko a declarat la postul de televiziune Naș (Наш) că renunțarea la statutul de neutralitate este prima condiție pentru ca Ucraina să-și înceteze existența ca stat integru.
"Statul nostru a apărut doar pentru că noi ne-am luat angajamentul să avem statut de țară neutră și fără arme nucleare. Din moment ce noi vom renunța la acest statu, țara noastră nu va mai exista. Acesta (statutul de țară neutră și fără arme nucleare - n.n.) este garantul țării noastre", a declarat Bondarenko, fiind citată de RIA Novosti.
Ea spus că acum Kievul depune tot efortul ca să renunțe la statutul de neutralitate al Ucrainei. În special, acest efort este exprimat prin dorința ca Ucraină să devină membru al NATO. Bondarenko a declarat că din momentul ce Ucraina va adera la Alianța Atlanticului de Nord, țara va fi făcută ferfeniță, această "se va rupe în bucățile din care a și fost croită".
Maia Sandu și Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Editoriale
Merkel va vizita Rusia și Ucraina la distanță de 2 zile - Ce ar trebuie să înțeleagă Sandu
În decembrie 2014, Rada Supremă a amendat două legi, renunțând în felul acesta la calitatea de stat care nu face parte din blocuri militare. În februarie 2019, parlamentul ucrainean a amendat Constituția, stabilind orientarea țării spre Uniunea Europeană și Alianța Nord Atlantică. Astăzi Ucraina este al șaselea stat care are statut de partener al Alianței Nord Atlantice cu oportunități extinse (Enhanced Opportunities Partners/EOP). Până în iunie 2020, un astfel de statut îl aveau numai Georgia, Iordania, Australia, Finlanda și Suedia. În anunțul făcut de Alianța Nord-Atlantică pe 12 iunie 2020, se precizează că statutul de partener cu oportunități extinse este o parte a inițiativei NATO pentru sporirea compatibilității forțelor armate între țările membre și partenerii care au avut o „contribuție semnificativă” în operațiunile și misiunile conduse de Alianță.
Киев накануне выборов - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Cum Ucraina planifică să se revanșeze în fața Rusiei pentru Crimeea
Fluxul de știri
0