Cum Ucraina planifică să se revanșeze în fața Rusiei pentru Crimeea

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Accesați arhiva multimediaКиев накануне выборов
Киев накануне выборов - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Abonare
Șeful diplomației ucrainene Kuleba a amenințat Rusia cu prăbușirea cerului drept pedeapsă pentru Crimeea.
CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Kievul va aștepta momentul oportun pentru a reîntoarce Crimeea, a declarat ministrul Afacerilor Externe a Ucrainei, Dmitri Kuleba, amenințând că Rusia cerul se va prăbuși peste asta.
Miniștrii de externe Aureliu Ciocoi și Dmytro Kuleba - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Kievul spune cum Moldova i-ar putea fi de folos UE și SUA
Într-un interviu, șeful diplomației ucrainene a făcut trimitere la destrămarea Imperiului Rus în timpul Primului Război Mondial. Totodată el a povestit despre lucrul său la Strasbourg, care este situat în provincia franceză Alsacia, asta fiind obiect de dispută între Franța și Prusia. Kuleba a amintit că Franța a pierdut aceste teritoriu în urma războiului franco-prusac, dar după câteva decenii și-a reîntors controlul asupra lui.
"Elita franceză știa exact ce va face la prima ocazie apărută - va reîntoarce Alsacia și Lorena", a adăugat ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.
Potrivit lui, Ucraina trebuie să urmeze aceeași politică.
"În timpul anexării (Crimeii de către Rusia - n.n. ), important este (ca Crimeea - n.n.) să revină în cadrul Rusiei, iar încolo - măcar și potopul. Apoi iată vor avea parte de acest potop. Multe se vor întâmpla, toate la timpul lor", a declarat Kuleba.
Înainte la declarația făcută de Kuleba, președintele Ucrainei, Volodimir Zewlenski, a declarat că țara sa va face totul pentru reîntoarcerea Crimeii. În acest scop Kievul a pledat pentru lansarea "Platformei Krimeei". Summit-ul de constituie al acestei a fost anunțat pentru 23 august. Ucraina le-a propus să adere la această platformă Statelor Unite ale Americii, Turciei, Marii Britanii, Canadei și statelor membre ale Uniunii Europene.
German Chancellor Angela Merkel (R) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky - Sputnik Moldova, 1920, 16.07.2021
Kievul o acuză pe Angela Merkel că a trădat interesele Ucrainei în beneficiul Rusiei
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maia Zaharova, a anunțat că eforturile Kievului de a returna Crimeea în componența Ucrainei sunt ilegale și vor fi tratate ca o agresiune față de Rusia. Participarea oricărui stat în astfel de acțiuni, inclusiv la Platforma Crimeei, va fi tratată de Moscova ca "un pas neprietenesc, ca un atentat direct la integritatea teritorială a Rusia", a declarat ea.
Брифинг президента Молдовы Майи Санду - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Republica Moldova
Sandu vrea ca Moldova să meargă pe calea Ucrainei? - Mai rău decât furtul miliardului
Fluxul de știri
0