Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Merkel va vizita Rusia și Ucraina la distanță de 2 zile - Ce ar trebuie să înțeleagă Sandu

© AFP 2024 / JOHN MACDOUGALLMaia Sandu și Angela Merkel
Maia Sandu și Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Cancelarul german Angela Merkel va vizita în data de 20 august Rusia, iar peste două zile va merge în Ucraina.
CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va vizita Rusia și Ucraina, a anunțat în cadrul unui briefing de presă reprezentatul executivului german Steffen Seibert.
Merkel va vizita Moscova în data de 20 august, a precizat el.
"Agenda vizitei va fi discutată săptămâna viitoare, dar este evident că ea se va întâlni cu președintele Putin", a precizat Steffen Seibert.
Kremlinul a anunțat că liderul rus intenționează să discute cu Merkel relațiile bilaterale, dar și chestiuni internaționale și regionale.
Vizita la Kiev este planificată pentru 22 august. Ofițerul de presă al președintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a anunțat că Angela Merkel, la întrevederea cu Volodimir Zelenski, va discuta despre garanțiile pe care ar urma să le ofere Germania Ucrainei în cazul punerii în funcțiune a gazoductului Nord Stream-2, dar și situația din Donbas.
Acum Angela Merkel este în situația în care efectuează ultimele vizite în calitate de cancelar al Germaniei. În septembrie, în Germania vor avea loc alegeri. Noul șef al executivului va deveni candidatul partidului care va acumula cele mai multe voturi și va constitui cea mai mare fracțiune în Parlament.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
 - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Moldova și Rusia
De ce Dmitri Kozak a făcut declarațiile de presă la poarta Preşedinţiei
Gestul Angelei Merkel ar trebuie să fie unul de învățătură pentru clasa politică moldovenească, care, de multe ori, de-a lungul anilor, nu a înțeles că interesul național al țării nu trebuie să fie confundat cu simpatiile și antipatiile politice și geopolitice ale grupărilor politice ajunse pe moment la putere la Chișinău. Drept rezultat, unele guvernări așa-zise proeuropene de la noi au deteriorat în mod deliberat relațiile cu Estul și, în special, cu Federația Rusă doar ca să fie pe placul Occidentului. Adică au cam sărit calul, s-au dat mai catolici decât Papa de la Roma.
Iată că Germania, care are cea mai mare economie în Uniunea Europeană și care este unul din liderii politici ai comunității europene, nu se sinchisește să pună mai presus interesele sale naționale decât toanele și pretențiile alianțelor. Cazul gazoductului Nor Stream - 2 este cel mai grăitor exemplu.
Nord Stream - 2 este o conductă de gaz aproape ajuns la finalizare care face conexiunea Rusia - Germania, cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Statele Unite se opun activ acestui proiect, dat fiind că sunt interesate să-și vândă în Uniunea Europeană gazul natural lichefiat (GNL). De asemenea se opun realizării acestui proiect Ucraina și Polonia, care consideră că proiectul este politic. Washingtonul a impus sancțiuni de patru ori în încercarea de a obstrucționa construcția gazoductului, care este în etapa finală de construcție, urmând să fie terminat până la sfârșitul verii.
Lansarea Nord Stream 2 a fost obiectul negocierilor dintre Merkel și președintele SUA, Joe Biden. Drept urmare, părțile au convenit să asigure continuarea aprovizionării cu combustibil din Rusia prin Ucraina după 2024. În plus, Berlinul s-a angajat să solicite sancțiuni de la Bruxelles împotriva Moscovei dacă va folosi exporturile de energie „ca instrument de influență”.
Totodată, Moscova a cerut în repetate rânduri să nu fie politizat acest subiect, care este unul economic și care aduce beneficii economice nu doar Rusiei, ci și Uniunii Europene.

Va spune oare Maia Sandu: Moldova, Moldova, über alles?

Este evident că Angela Merkel este, cel puțin, unul dintre patronii politici ai Maiei Sandu, care a obținut puterea absolută la Chișinău. Dacă este așa, de ce Maia Sandu nu ar împrumuta ceva din abilitățile cancelarului german, ca să poată aduce, fie și într-o măsură mai mică, beneficii economice Moldovei, așa cum Merkel a știut să o facă pentru Germania? Să zică și Maia Sandu: Moldova, über alles.
mere - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Politică
Veste bună pentru producătorii autohtoni: Comerț fără taxe vamale în Rusia
De dragul adevărului trebuie să spunem că recenta întrevedere Kozak-Sandu alimentează speranța că poate, de data aceasta, noua guvernare proeuropeană de la Chișinău nu se va certa cu Rusia ca să le facă pe plac și de dragul americanilor, nemților, polonezilor, ucrainenilor sau altora. Dar acum este devreme să facem concluzii, să vedem ce urmează.
Встреча Майи Санду и Дмитрия Козака в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Politică
Bilanțul vizitei lui Kozak în Moldova: În mod sigur, vom fi prieteni!
Fluxul de știri
0