Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Proiectul Codului Vamal, votat: Ce se va întâmpla cu magazinele duty free

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2021
Abonare
Proiectul Codului vamal a fost aprobat în cea de-a doua lectură, cu 55 de voturi ale deputaților, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.
CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Noul cod vamal urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Nu înainte ca proiectul Codului Vamal să fie votat și în cea de-a treia lectură, finală. Potrivit autorilor proiectului pentru modificarea Codului Vamal scopul de bază este unificarea, modernizarea și eficientizarea legislației vamale, precum și ajustarea acesteia la angajamentele asumate de Republica Moldova prin acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
„Obiectivele documentului constau în îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal agenților economici, sporirea gradului de securitate a datelor, reducerea costurilor și întârzierilor determinate de declararea bunurilor, diminuarea riscurilor de fraudare și de corupție prin monitorizarea online a operațiunilor vamale”, este precizat în nota informativă a proiectului.
Noul cod vamal vine să sistematizeze legislația vamală și va cuprinde actualul Cod Vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Acesta are 11 titluri, împărțite în capitole și în secțiuni, având peste o mie de file.
Aeroport - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Societate
Mai multe magazine duty free rămân fără licență: De când și de ce
Una din modificările propuse se referă la activitatea magazinelor duty free. Astfel, o parte din magazinele duty free din zona de frontieră terestră își vor înceta activitatea. Asta se va întâmpla la expirarea licenței, și anume la data de 22 decembrie 2022, adică până la intrarea în vigoare a noului cod vamal. Noul cod prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Comisie specială pentru desemnarea avocatului poporului
În baza rezultatelor examinării avizelor amendamentelor deputaților, documentul presupune ajustarea anumitor noțiuni principale, cum ar fi biroul vamal de supraveghere, decizie vamală, declarație de origine, exportator, notificare de reexport etc. Totodată, va fi modificat plafonul de retragere a licenței brokerului vamal de la 2 milioane de lei - la 500 mii de lei. La fel, cursul de schimb valutar aplicat în scopuri vamale reprezintă cursul oficial al leului față de valutele străine stabilit de Banca Națională a Moldovei la momentul apariției datoriei vamale.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Schimbarea Legii Procuraturii, examinată în plen: Opoziția-„Bombă cu explozie întârziată”
De asemenea vor fi simplificate condițiile aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și majorarea termenului de la un an la trei ani, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală. Proiectul noului Cod vamal al Republicii Moldova a fost elaborat, timp de trei ani, de diferite echipe ale instituțiilor guvernamentale, inclusiv Ministerul Finanțelor, Serviciul, Vamal, în comun cu experții Băncii Mondiale. Documentul este în concordanță cu prevederile Codului vamal al Uniunii Europene, fiind coordonat cu specialiștii Comisiei Europene.
Fluxul de știri
0