Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Schimbarea Legii Procuraturii, examinată în plen: Opoziția-„Bombă cu explozie întârziată”

© Sputnik / Mihai CarausȘedința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Proiectul de modificare a Legii Procuraturii, elaborat de Ministerul Justiției, a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi. Inițiativa a fost dur criticată de exponenții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. Proiectul care prevede inclusiv posibilitatea suspendării procurorului general din funcție a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului acum trei zile și a fost deja inclus pe ordinea de zi a plenului pentru a fi examinată de deputați. Astăzi ședința plenară a început cu examinarea lui. La tribună ca să prezinte proiectul a ieșit chiar autorul inițiativei - ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. În calitate de argument, el a spus că actuala Lege a Procuraturii nu prevede un mecanism riguros de control al activității procurorului-șef.
„Odată ce procurorul general este numit în funcție, activitatea acestuia nu mai poate fi verificată sub aspectul calității și corectitudinii. Chiar în eventualitatea constatării unei activități neconforme a procurorului general, nu există un mecanism legal pentru a sancționa un astfel de comportament, situație care generează riscuri mare pentru societate”, a declarat ministrul Justiției.
Proiectul care prevede posibilitatea evaluării activității procurorului general la inițiativa președintelui a fost dur criticat de reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
„Drumul spre iad este pavat cu bune intenții. L-am văzut aseară pe Litvinenco la Moldova 1. Ață văzut ce „mârleală” a primit? Voi lansați prin acest proiect o bombă cu explozie întârziată. Și dacă voi nu înțelegeți asta, înseamnă că nu înțelegeți în general nimic și așa și o să rămâneți repetent”, a declarat liderul comuniștilor Vladimir Voronin.
Înainte să înceapă ședința plenară, deputatul Denis Ulanov a declarat că fracțiunea „Șor” își dorește să fie modificată Legea Procuraturii, dar nu va vota pentru acest lucru, pentru „a nu fi acuzată de reglarea conturilor cu Stoianoglo”.
Ulanov l-a acuzat pe Alexandr Stoianofglo că ar aplica standarde duble în raport cu fracțiunea „Șor”
„Se face că nu aude solicitarea lui Ilan Șor de a colabora cu ancheta. Scopul lui Stoianoglo este de a ascunde multe fapte ale urmăririi penale pentru a proteja anumite persoane”, a spus deputatul
În context, Ulanov a îndemnat PAS să numească un procuror din afara țării.
„Cerem numirea unui procuror din afara țării, așa cum s-a spus anterior - „procuror european”. Să-i dăm libertate, să nu fie angajat politic, ca să ne asigurăm că nu va fi influență asupra politicului”, a mai declarat deputatul.
Precizăm că un proiect de lege, care prevede schimbarea mecanismului de demitere a procurorului general a fost înregistrat pe 10 august în Parlamentul Republicii Moldova de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Acesta mai prevede instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general, posibilitatea suspendării acestuia din funcție pe parcursul urmăririi penale, precum și instituirea răspunderii disciplinare pentru procurorul general.
Pas riscant - De ce Stoianoglo nu trebuie demis-ex-deputat - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Podcasturi
Pas riscant - De ce Stoianoglo nu trebuie demis
Autorul consideră că modificările propuse „nu vor afecta independența și autonomia Procuraturii și a procurorului general, întrucât Consiliului Superior al Procurorilor îi rămâne rolul decisiv în luarea deciziei”.
Procuratura Generală consideră că prin înaintarea acestui proiect de lege actuala putere ar încălca principiile statului de drept.
Fluxul de știri
0