Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cod portocaliu de alertă anti-COVID: Cum vom trece frontiera

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit Cod portocaliu de alertă epidemiologică în toată țara. Odată cu această avertizare, și noi reguli la frontieră.
CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Persoanele care la traversarea frontierei de stat, pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor prezenta certificatul de vaccin anti-COVID, vor putea intra pe teritoriul țării fără restricții. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Trebuie menționat că se permite intrarea fără restricții a persoanelor vaccinate cu schema completă. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Societate
De astăzi: Stare de alertă anti-COVID: Cod Portocaliu - Care sunt restricțiile
Totodată, se permite intrarea fără restricții la prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore înaintea îmbarcării, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.
Aeroportul Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Societate
Restricții noi: Nu mai avem acces în Aeroportul Chișinău fără bilet
La fel se permite intrarea fără restricții în Republica Moldova la prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi, adică 6 luni sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, prezentat în una din limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Actul confirmativ este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.
Restul persoanelor vor trebuie să respecte regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile. Persoanele respective vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile în locurile declarate. În cazul minorilor până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere sunt completate şi semnate de reprezentantul legal sau însoţitor. Acest regim poate fi întrerupt după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19 sau un test rapid de diagnostic Ag SARS-CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
Atenție! Astăzi s-au SCHIMBAT REGULILE de traversare a frontierei - ce trebuie să știți
Vor fi scutite de carantină și o anumite categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă. Este vorba de copiii cu vârsta până la 12 ani, elevii/studenţii cu vârsta de până la 18 ani, care urmează să susţină examene, care merg la studii în unităţi/instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activităţi legate de finalizarea/organizarea/desfaşurarea studiilor/participarea la concursuri sau olimpiade internaţionale, cu prezentarea documentelor confirmative, precum și însoțitorii acestora.
O altă categorie exceptată de la carantină sunt echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren, conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfa şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului. Această excepţie va fi valabilă până la data de 30 septembrie 2021. La fel, persoanele care călătoresc din motive de sănătate, inclusiv însoţitorul, după caz, cu prezentarea documentelor confirmative, vor fi scutite de regimul de autoizolare.
Nici lucrătorii transfontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai agenţilor economici din ţările menţionate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţii economici respectivi nu vor sta în carantină. Această excepţie va fi valabilă până la data de 30 septembrie 2021.
mere - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Politică
Veste bună pentru producătorii autohtoni: Comerț fără taxe vamale în Rusia
De 14 zile de izolare sunt scutiți și posesorii pașapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora, precum şi titularii documentelor de călătorie tip Laissez-Passer eliberate de către Organizaţia Naţiunilor Unite, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare, şi organizaţiilor/misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova, şi/sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar.
O altă categorie pentru care nu se institutie regimul de autoizolare la intrarea în țară nici pentru persoanele în tranzit, care nu depăşeşte 24 ore de la momentul înregistrării intrării în Republica Moldova, itinerarul tranzitării fiind stabilit de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, dar și persoanele care sunt citate de instanţele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, precum şi reprezentanţii lor legali, fapt dovedit prin documente confirmative în acest sens.
Fluxul de știri
0