Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Modificări la Legea ANI: Cum poate fi demis președintele instituției

© Sputnik / Mihai CarausANI
ANI - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Deputații au votat în prima lectură pentru modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, dar și Legea privind declararea averii și a intereselor personale.
CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Parlamentul a adoptat în prima lectură, cu votul a 58 de deputați, Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, dar și Legii privind declararea averii și a intereselor personale.
Potrivit raportorului Olesea Stamate, principalele reglementări propuse în proiectul de lege vor duce la fortificarea rolului inspectorului de integritate, vor stabili limite clare pentru efectuarea controalelor averii și intereselor personale, precum și vor institui unele elemente noi pentru a asigura declararea la valoare reală a averii și intereselor personale ale subiecților declarării..
Конституция РМ - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2021
Republica Moldova
27 de ani de la adoptarea Constituției: Ce articole din Lege trezesc controverse
Unele modificări vizează perfectarea mecanismului care să-i permită Autorității să solicite conducerii organizației publice sau autorităților responsabile de numirea în funcție a subiectului declarării suspendarea din funcție a persoanelor în privința cărora a fost constatată, în totalitate sau în parte, o avere nejustificată sau în cazul situației în care s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, pe perioada examinării în instanță a actului de constatare.
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Regulile de numire a membrilor CSM și CSP vor fi schimbate – detalii
Alte modificări propuse urmăresc introducerea a două temeiuri suplimentare pentru a dispune revocarea din funcție a președintelui și vicepreședintelui ANI, și anume, situația când:
Consiliul constată managementul defectuos urmare a analizei raportului anual de activitate a Autorității sau neîndeplinirea obiectivelor de performanță stabilite în strategia și planul de activitate al Autorității;
Consiliul constată îndeplinirea necorespunzătoare sau neexecutarea obligațiilor, prerogativelor sau atribuțiilor de serviciu.
Implementarea prevederilor proiectului dat nu necesită cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Deputații au votat în prima lectură modificarea Legii Procuraturii
Potrivit autorilor, prezentul proiect de lege a fost elaborat în vederea perfecționării cadrului legislativ privind funcționarea Autorității Naționale de Integritate, prevenirea situațiilor de conflicte de interese, incompatibilități, restricții și limitări ale subiecților declarării precum și declararea corectă/corespunzătoare a averii și intereselor personale a subiecților vizați cu astfel de obligații.
Fluxul de știri
0