Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Complicele la răpirea lui Ceaus va fi judecat în Moldova

Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În Moldova a fost încheiată urmărirea penală în privința complicelui la răpirea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus
CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a încheiat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean care a contribuit la răpirea fostului judecător ucrainean, Nicolai Ceaus, în aprilie 2021. Informația a fost comunicată de Procuratura Generală.
Procuratura precizează că inculpatul are vârsta de 30 de ani și a făcut serviciul militar în cadrul forțelor speciale naționale. El muncea în Ucraina în calitate de agent de pază al unui local atunci când, în februarie curent, a fost racolat de grupul de persoane care a participat ulterior la activitățile infracționale.
”Conform sarcinilor, după ce a revenit în Moldova, bărbatul a cules mai multe informații despre domiciliul, modul de viață și itinerarele zilnice ale membrilor familiei fostului judecător ucrainean Ceaus, care le-a transmis comanditarilor”, precizează Procuratura.
Николай Чаус - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Politică
Ce semnifică ”ivirea lui Ceaus poporului” – expert
Ulterior, la cererea organizatorilor, el a închiriat mai multe imobile, a achiziționat trei mijloace de transport pe care le-a pus la dispoziția autorilor crimei.

Procuratura menționează că persoanele cu care a conlucrat cetățeanul moldovean și cărora le-a pus la dispoziție bunurile menționate sunt din afara țării și au folosit mijloacele de transport inclusiv pentru a avea posibilitate să comită infracțiunea de răpire în privința a două persoane concomitent (fostul judecător și agentul său de pază) și pentru a face mai dificil procesul ulterior de investigații.
Anterior, inculpatul a fost reținut și plasat în arest preventiv, începând din luna mai 2021. Recent, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii PCCOCS, astfel încât acum, odată cu diminuarea riscurilor invocate anterior, continuă să fie cercetat penal în arest la domiciliu, sub supravegherea Poliției, cu aplicarea unui șir de măsuri restrictive”, a explicat Procuratura.
Reținere - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Societate
Un complice al răpirii judecătorului ucrainean a fost reținut: Ce riscă acesta
Cauză a fost disjunsă din dosarul de bază care-i vizează pe restul figuranților, în privința cărora investigațiile sunt în continuă desfășurare.
În cadrul acestui dosar penal, procurorii au adresat autorităților din Ucraina mai multe cereri de comise rogatorie, corespunzător etapelor de avansare a investigațiilor, însă procurorii din Ucraina nu au venit până în prezent cu o reacție oficială.

Potrivit legii penale a Republicii Moldova, răpirea a două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani.
Fluxul de știri
0