Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cetățenia română va putea fi obținută mai ușor

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Autoritatea Națională pentru Cetățenie a anunţat măsuri de eficientizare privind înregistrarea cererilor pentru acordarea/redobândirea cetățeniei române, şi anume, eliminarea cerinței ca o parte dintre declarații să fie încheiate în formă autentică.
BUCUREŞTI, 13 aug – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit Autorităţii Naționale pentru Cetățenie, din 16 august 2021, în cazul cererilor pentru acordarea/redobândirea cetățeniei române, formulate în temeiul art. 81, art. 10 sau art. 11 din Legea nr. 21/1991, nu va mai fi necesară încheierea în formă autentică, la notarii publici sau la misiunile diplomatice/oficiile consulare, anumitor declarații ale petenților.
Măsura se referă la următoarele declaraţii:
declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;
declarația pe proprie răspundere din care să rezulte dacă doreşte dobândirea cetăţeniei române cu menținerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;
declarația pe proprie răspundere din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române.
De asemenea, nici în cazul cererilor privind cetățenia română formulate în temeiul art. 9 alin. 5 și 6, art. 10 alin. 5 sau art. 11 alin. 2 din Legea nr. 21/1991 (pentru minori), nu va mai fi necesară încheierea în formă autentică, la notarii publici sau la misiunile diplomatice/oficiile consulare, a declarației pe proprie răspundere a părintelui/părinților minorului, din care să rezulte că nu a/au solicitat transcrierea certificatului de naștere al minorului la autoritățile competente, potrivit cetatenie.just.ro.
Молдавский биометрический паспорт - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
În Moldova ar putea fi sistată eliberarea pașapoartelor din toamnă: Care este motivul
Autoritatea mai precizează că toate declarațiile de mai sus vor fi incluse în formularele cererilor privind cetățenia română, disponibile pe site-ul instituției, sub forma unor declarații pe propria răspundere care vor fi date și semnate de către petenți în fața funcționarilor din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie sau, după caz, a funcționarilor consulari din cadrul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare.
Totuşi, dacă petenții vor prezenta în continuare declarații în formă autentică privitoare la aspectele menționate mai sus, acestea vor fi luate în considerare, putând fi incluse în dosarul de cetățenie.
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Coronavirus
Virusolog: paşaportul sanitar este o „farsă nebunească”
Fluxul de știri
0