Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova ar putea fi sistată eliberarea pașapoartelor din toamnă: Care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausМолдавский биометрический паспорт
Молдавский биометрический паспорт - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Abonare
În Moldova ar putea deveni imposibil să perfectați pașaport de la începutul toamnei. În prezent aproximativ un milion de cetățeni nu dețin acest document, iar Agenția Servicii Publice are foarte puține formulare în stoc pentru a perfecta astfel de acte.
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Începând cu luna septembrie, în Moldova ar putea fi suspendată eliberarea pașapoartelor poate, a declarat joi directorul Agenției pentru Servicii Publice (ASP) Vladislav Zara, în cadrul unei conferințe de presă.
Молдавский биометрический паспорт - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Schimbări radicale: Cât costă de la 1 iulie buletinul de identitate și pașaportul
Potrivit acestuia, această situație poate apărea din cauza faptului că licitația pentru achiziționarea formularelor pentru perfectarea pașapoartelor, care urma să fie organizată încă în 2019, nu a mai avut loc din cauza pandemiei. 
În acest moment, după cum a explicat Zara, stocul de formulare al agenției este mic și s-ar putea epuiza în curând, ceea ce va face imposibilă eliberarea pașapoartelor.
Directorul ASP a declarat că în prezent aproximativ un milion de persoane care anterior dețineau pașapoarte nu mai au astfel de acte.
„Peste 300 de mii de pașapoarte vor expira în 2021. În luna iunie, numărul documentelor de identitate solicitate de populație a crescut: au fost eliberate 63.000 de pașapoarte. Până la sfârșitul verii, această cifră ar putea crește. În cazul în care formularele se vor epuiza, ASP ar putea să-și suspende activitatea în septembrie 2021, așteptând finalizarea acestei licitații", a spus Zara.
Potrivit directorului Agenției, după etapa de depunere a ofertelor din 29 iunie 2021, grupul de lucru al ASP privind achizițiile publice a calificat primul ofertant la prețul minim de ofertă și a trimis o propunere tehnică Departamentului de Tehnologie al ASP. 
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Se adeveresc scenariile sumbre privind prețul carburanților - ce a făcut un operator
Conducerea așteaptă acum mai mulți pași de verificare conform procedurilor.
Totuși, Vladislav Zara susține că, din anumite motive, este supus presiunii de a anula licitația pentru achiziționarea de noi formulare în valoare de peste 498 de milioane de lei.
Potrivit funcționarului, ofertele pentru achiziționarea de formulare se desfășoară o dată la 3-5 ani, acum Agenția trebuie să aștepte finalizarea licitației.
Șeful ASP susține că s-ar exercita presiuni din partea Președinției, ca să fie anulată licitația pentru achiziționarea blanchetelor.
„Pe parcursul lunii iunie, am fost invitat de două ori la Președinție de către Ana Revenco, consiliera președintelui Republicii Moldova. Pe lângă discuții referitor la procedură și alte aspecte ce țin de licitația dată, mi s-a sugerat cu text deschis că ASP trebuie să anuleze această licitație demarată deja. Aceleași sugestii au venit și de la consilierul prezidențial domnul Negruța, dar nimeni nu mi-a dat nicio indicație în scris la subiectul dat”, a declarat Veaceslav Zara.
Anterior, mai mulți concurenți electorali au acuzat Agenția Servicii Publice de conspirație pentru organizarea unei licitații false privind achiziționarea de formulare pentru documente de identitate în valoare de aproximativ 500 de milioane de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0