Пресс-центр Спутник - Sputnik Moldova, 1920
Centrul de presă
Centrul de presă Sputnik Moldova este o platformă pentru dezbateri pe teme de actualitate, desfășurate în format de conferință sau videoconferință

SputnikPro la Chișinău: YouTube - un instrument cu posibilități nelimitate

© Sputnik / OsmatescoМария Крузе и Дмитрий Будянцев
Мария Крузе и Дмитрий Будянцев - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Abonare
Capitala Moldovei a găzduit o întâlnire interactivă a jurnaliștilor moldoveni cu specialiștii media de la agenția ”Rossiya Segodnya”, care au împărtășit secretele realizărilor lor în domeniul designului video, regie de montaj și de promovare a conținutului YouTube.
CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Un nou modul al proiectului educațional SputnikPro pentru jurnaliștii moldoveni, conducătorii mediilor de informare, specialiști SMM și studenți, a avut loc joi, 12 august, la centrul de presă multimedia Sputnik Moldova din Chișinău.

YouTube este o lume aparte

Tema întâlnirii s-a dovedit a fi una destul de vastă: cum să creezi și să „promovezii” propriul canal YouTube? Cum să crești un auditoriu? De ce sunt interzise unele canale și cum să „ștergeți” drepturile de conținut? YouTube este o imagine, cum să o faci perfectă și fără prea mult efort?
Structural, evenimentul a fost împărțit în două subiecte mari - ”YouTube: Cum să începi un proiect de pe smartphone și să închei cu propriul studiou” și „Montarea și prezentarea conținutului pe canalul YouTube”.
Primul subiect este dezvăluit de Maria Kruse, șefa departamentului producție video și design al Direcției centrelor multimedia Sputnik din țările CSI și Țările Baltice, din cadrul agenției de știri ”Rossiya Segodnya”, al doilea - de Dmitri Budanțev, editorul de imagine la agenția de știri ”Rossiya Segodnya”.
"YouTube este o lume cu totul aparte, care diferă radical de alte rețele de socializare. Și este unul dintre cele mai mari proiecte pe internet de pe planetă. Iar asta înseamnă că conținutul dumneavoastră poate deveni popular în zeci de țări", spune Maria Kruse.
YouTube - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Centrul de presă
SputnikPro la Chișinău: YouTube este o lume aparte

Conținut „organic”

Dmitri Budanțev a remarcat importanța algoritmilor, care reprezintă o rețea neuronală deplină.
"Mulți oameni încearcă, fără succes, să amăgească acești algoritmi. Însă jocul devine cinstit în cazul în care găsiți în ei legități", spune Budanțev.
Budanțev a subliniat rolul „celui mai important instrument de blogging” - YouTube Analytics. El spune că instrumentul oferă o serie de indicatori vizuali, dintre care cel mai important este păstrarea publicului.
"YouTube iubește atunci când videoclipurile sunt vizionate mult timp - acesta este un motiv în plus pentru a-l promova, încorporați reclame în acesta. Pentru un blogger, datele YouTube Analytics sunt o oportunitate excelentă de a înțelege cât de interesant este conținutul său pentru oameni", a spus Budanțev.
O caracteristică uimitoare a conținutului YouTube este că, spre deosebire de televiziune, este „organic”. Poate fi modificat și ajustat constant, după interesele publicului.

Cum publicul "rece" devine "călduros"

"Nu ar trebui să vorbești cu publicul tânăr de pe YouTube în limba unui deputat”, a spus Maria Kruse.
O condiție importantă pentru ca un canal YouTube să aibă succes este interactivitatea.
"În videoclipul dumneavoastră puteți apela la interacțiune și pune întrebări celor care îl vizionează. Puteți acționa și mai subtil - aruncați un subiect controversat abonaților și provocații la discuții aprinse în comentarii. Poate că acest lucru este puțin cinic, dar funcționează ", spune Budanțev.
Editorul de imagine la agenția de știri ”Rossiya Segodnya a adus ca exemplu un blogger care a alimentat mult timp interesul spectatorilor pentru un anumit videoclip, pe care a promis că-l „va scoate în curând”. Când s-a întâmplat în cele din urmă, vizualizările au explodat.
"Voi spune un lucru neașteptat. Dacă videoclipul dumneavoastră a primit un număr mare de dislike-uri, acest lucru este un succes. Unii bloggeri când încarcă un videoclip pe canal, ei sunt primii care pun "degetul în jos". YouTube este la fel de dornic să recomande videoclipurile, indiferent că au un număr mare sau nu de aprecieri, oricum o să vă bucurați de vizualizări", a declarat Kruse.
SputnikPro 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Centrul de presă
SputnikPro revine în formatul offline
Totuși, Maria spune că aici trebuie să știi și când să te oprești, astfel încât negativul să nu-ți strice imaginea.
La rândul său, Dmitri Budanțev subliniază că sunetul și imaginea de calitate în video de pe Youtube necesită și cunoștințe de bază a montajului.

„YouTube-ul este bun prin faptul că permite să nu respectați orbește regulile clasice de editare, acestea pot și chiar trebuie încălcate pentru ca în video să apară emoții. Dar totuși, există o regulă drastică, care fost dedusă de cei mai experimentați bloggeri. În primele 10-15 secunde ale videoclipului, trebuie să existe un „cârlig”, care stoarce cele mai interesante momente, lucru care va atrage imediat atenția publicului”, a spus Budanțev.

Cu toate acestea, crearea așteptărilor mari de la un videoclip vor trebui să fie justificate - cel puțin faceți un videoclip mai scurt, dar mai concentrat. În caz contrar, privitorul se va plictisi și va pleca, spune Dmitri.
„Deci, în primul rând, planul dumneavoastră de conținut este conceptul canalului. În al doilea rând, analiza: când, cât timp și de câte ori pe zi să lansați videoclipuri pe YouTube. În al treilea rând, vizibilitatea - canalul trebuie să fie recunoscut. În al patrulea rând, este comunicare constantă cu publicul. În al cincilea rând, amintiți-vă că YouTube nu este televizor ", a menționat Maria Kruse.

DESPRE PROIECTUL EDUCAȚIONAL SputnikPro

SputnikPro este un proiect al Agenției Internaționale de știri și radio Sputnik pentru jurnaliști, studenți ai universităților specializate, angajați ai serviciilor de presă și alți profesioniști din domeniul mass-media. Evenimentul vizează schimbul de experiență cu colegii străini, dezvoltarea comunicării media și a relațiilor profesionale. Proiectul este în desfășurare din martie 2018.
SputnikPro - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Centrul de presă
SputnikPro: Cum să înveți să vorbești cu generația Z
Până în prezent, master class-urile SputnikPro au fost organizate în Abhazia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Georgia, Grecia, India, China, Kârgâzstan, Turcia, Estonia și Osetia de Sud.
Sputnik este o agenție internațională de știri și radio, ce face parte din grupul media rus „Russiya Segodnya”. Site-urile Sputnik pot fi accesate în 32 de limbi, emisiuni radio analogice și digitale în peste 90 de orașe din întreaga lume și fluxuri de știri în engleză, arabă, spaniolă, chineză și farsi. Audiența resurselor informaționale ale Sputnik este de aproximativ 57 de milioane de vizitatori pe lună, iar numărul total de abonați în rețelele sociale depășește 22,9 milioane. Sediul central al Sputnik se află la Moscova.
Fluxul de știri
0