Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Un început bun: deputat din Duma de Stat, despre vizita lui Dmitri Kozak în Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaЗаявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Abonare
Discuția dintre Dmitri Kozak și Maia Sandu a avut loc într-o manieră pozitivă, iar ambele părți au evitat politizarea inutilă, susține parlamentarul rus Artem Turov.
CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Vizita reprezentantului special al Kremlinului Dmitri Kozak la Chișinău a provocat un feedback optimist în rândurile experților și politicienilor din ambele țări.

„Vizita lui Dmitri Kozak în Moldova a fost, fără îndoială, fructuasă",spune Artem Turov, membru al Comisiei pentru Afaceri CSI a Dumei de Stat, într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova. Au fost încheiate o serie de acorduri în diferite domenii de activitate. Eu cred că este un bun început pentru o conversație într-un nou format între țările noastre."

Turov a menționat că conversația dintre Dmitri Kozak și Maia Sandu a avut loc într-o manieră pozitivă și ambele părți au evitat politizarea inutilă.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaArtem Turov
Артем Туров - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Artem Turov
„Văd că Maia Sandu abordează acum problemele de politică externă ale Moldovei într-un mod foarte echilibrat și pragmatic. Președintele Republicii Moldova nu permite politizarea excesivă, inclusiv în ceea ce privește Federația Rusă, unul dintre principalii parteneri economici ai Moldovei", a spus Turov.
Comentând perspectivele unei cooperări economice suplimentare, deputatul Dumei de Stat a subliniat: este important ca dialogul dintre cele două țări să continue. Mai mult, să meargă „pe o cale nouă, mare”.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
 - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Moldova și Rusia
Cum ar trebui să construiască Moldova relația cu Rusia - jurnalist
Artem Turov nu vede obstacole insurmontabile în reglementarea problemei transnistrene.

„Președintele Sandu a declarat public că nu va exista nicio blocadă a Transnistriei și nicio încălcare a drepturilor cetățenilor care locuiesc acolo. Și acest lucru inspiră încredere. Mai mult, dacă un om politic nu respectă aceste promisiuni înseamnă, de fapt, sinucidere politică", spune Turov.

El este convins că Moldova este încă interesată de relații de afaceri normale cu Rusia.
„Orice guvern din orice țară trebuie să asculte fără excepție toate păturile societății. Știm că o mare parte a societății moldovenești tratează Federația Rusă cu o simpatie sinceră - popoarele noastre sunt foarte apropiate din punct de vedere istoric și cultural. Mulți cetățeni ai Moldovei trăiesc și lucrează acum în Rusia. Indiferent de obiectivele politicii externe pe care le urmăresc autoritățile moldovenești, acestea nu pot decât să țină cont de interesele acestor categorii de oameni", a declarat Artem Turov.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Politică
Ce efect va avea vizita lui Kozak la Chișinău – Expert
Amintim că Dmitri Kozak a fost miercuri seara la Chișinău și a avut o întrevedere cu președintele țării, Maia Sandu. Negocierile au durat timp de două ore. La eveniment au participat și ministrul de Externe, Nicu Popescu; vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu; ministrul de Interne, Ana Revenco, și consilierul prezidențial în politica externă Cristina Gherasimov.
După întâlnire, reprezentantul special al Kremlinului a declarat că Federația Rusă și Republica Moldova "vor prieteni și colabora". Kozak a mai adăugat că au fost discutate următoarele chestiuni: soluționarea problemei transnistrene, problema utilizării munițiilor și cea a livrării gazelor naturale.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Politică
Kozak la Chișinău: Cu cine s-a mai întâlnit oficialul rus
Ulterior, Kozak a avut o scurtă întâlnire cu reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Fluxul de știri
0