Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Marea confiscare pusă la cale de Sandu și PAS va distruge businessul moldovenesc – expert

© Sputnik / Mihai CarausPAS
PAS  - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Abonare
Expertul a dat o apreciere planurilor partidului de guvernământ de a începe confiscarea averilor în favoarea statului și a spus cum va plăti businessul pentru punctele politice câștigate de PAS.
CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Partidul de guvernământ PAS în frunte cu președintele Maia Sandu dorește să creeze un tribunal unde să fie judecați toți cei care au adunat capital în perioada de independență a Republicii Moldova. Conform regulilor care vor fi stabilite de partid, proprietatea va fi confiscată în favoarea statului. Expertul economic Roman Chircă a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik Moldova.

„Am impresia că aceasta este calea de dezvoltare cea mai lipsită de perspectivă – acest lucru va distruge grav businessul și va submina încrederea față de noi. Dar Partidul PAS consideră că marea confiscare a întregii averi a capitalismului moldovenesc barbar îi va ajuta să înceapă totul de la zero. Pur și simplu să ia totul și să împartă”, a declarat Chircă.

Potrivit lui Chircă, asta va reduce indexul activității de afaceri, dar PAS intenționează să compenseze acest lucru cu granturi și împrumuturi externe. Însă nu trebuie să uităm că granturile și creditele merg către sectorul public, iar dezvoltarea afacerilor private din contul fondurilor publice ar fi o altă idee absolut nerealistă. Nicăieri în lume nu există așa ceva, ca sectorul privat să se dezvolte din banii statului.
”Statul are un cu totul alt rol, iar înțelegerea acestui rol duce la crearea unui mediu în care cresc întreprinderile. Însă aceasta este alegerea lor și, din păcate, va trebui să urmărim cum vor învăța fenomenele economice în procesul jocului, așa cum a fost deja în timpul scurtei perioade de premier a Maiei Sandu", consideră economistul.
O alternativă la confiscare, a continuat Chircă, ar putea fi calea urmată de alte țări, în care persoanele ce nu au declarat sursa de venit, cu excepția cazurilor de corupție gravă sau a averii dobândite pe căi criminale, au fost obligate să-și declare averea și să achite dobânzi. O astfel de societate economică nouă funcționează după reguli.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Politică
Încotro se vor îndrepta moldovenii sub guvernarea PAS
"În acest caz, PAS ar fi pierdut din punct de vedere politic, dar ar fi câștigat prin crearea unui mediu economic de afaceri cu o dezvoltare dinamică. Confiscarea averii ar putea aduce puncte politice, pentru că oamenii văd cum sunt pedepsiți cei bogați și oamenilor le place asta. Însă punctele politice pentru PAS se pot solda cu consecințe negative grave pentru mediul de afaceri", a conchis economistul.
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Rusia
Decizie importantă luată de Putin - Este vizată și Moldova
Fluxul de știri
0