Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Încotro se vor îndrepta moldovenii sub guvernarea PAS

© Sputnik / Mihai CarausȘedința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Abonare
Analistul a scos în evidență câteva dintre principalele dileme politice și economice ale Moldovei, cu care se va confrunta PAS, și a menționat că procesul de epurare a sistemului judiciar va încălca principiile statului de drept.
CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Scepticismul unora cu privire la posibilitățile PAS este pe deplin justificat, deoarece soluționarea tuturor problemelor în Moldova este o sarcină foarte dificilă, aproape imposibilă. O declarație în acest sens a fost făcută de analistul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.
”Există câteva dileme politice și economice care sunt practic irezolvabile. Maia Sandu a renunțat să le atingă în discursul său din Parlament, pentru că nu are sens să vorbească chiar la început, în momentul celui mai înalt optimism, despre problemele de nesoluționat pe care le are Moldova", consideră expertul.
În primul rând, a continuat Ciurea, este vorba despre integrarea europeană, pe care țara o promovează cu insistență, în timp ce UE o privește cu tot mai multă răceală. În al doilea rând, politica de personal și administrativă, care presupune implicarea unui număr tot mai mare de oameni noi fără suficient profesionalism, în timp ce profesioniștii verificați în timp sunt considerați corupți.
"Nu este clar cum se va întâmpla acest lucru. În al treilea rând, este vorba de conceptul statului de drept, despre care PAS vorbește foarte mult. Dar anume acest proces de curățare, și nu doar a aparatului administrativ, ci și cel al reformei judiciare presupune încălcări, cel puțin pentru o anumită perioadă, a principiilor statului de drept ", a amintit politologul.
Ciurea este sigur că acțiunile dure într-o perspectivă pe termen scurt vor complica serios totul, provocând neîncredere și indignare în anumite cercuri ale populației. Există alte dileme, practic de nesoluționat, abordarea cărora va crea confruntare în societate. Ar trebui să se recunoască din start că în Moldova nu este posibil să schimbi totul rapid.
Cât timp are PAS la dispoziție pentru a nu dezamăgi electoratul? - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2021
Podcasturi
Cât timp are PAS la dispoziție pentru a nu dezamăgi electoratul?
"În discursul său din Parlament, Maia Sandu a și recunoscut, într-o oarecare măsură, acest lucru, vorbind despre problemele mondiale ale demografiei, robotizării, tehnologizării și schimbărilor climatice. Cred că acest lucru este corect. PAS nu pune accentul pe schimbări rapide, ci încearcă să explice că Moldova se confruntă cu amenințări sistemice, mondiale și globale, a căror soluționare va dura mult timp ", a conchis interlocutorul.
Fluxul de știri
0