Institutul danez al Serurilor: obținerea imunității de turmă nu e posibilă prin vaccinare

CC BY 2.0 / Jacob Bøtter / DannebrogФлаг Дании
Флаг Дании - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Abonare
Înainte de apariția variantelor mai contagioase, estimările plasau un prag pentru imunitatea de turmă între 60% și 70% din populație. Totuşi, varianta Delta, mai „pricepută” în evitarea vaccinurilor, a dat peste cap aceste estimări bazate pe rate ridicate de vaccinare.
BUCUREŞTI, 10 aug – Sputnik, Doina Crainic. Odată cu răspândirea tulpinii Delta mai contagioase, Institutul de Stat al Serurilor (SSI), agenția daneză pentru boli infecțioase, a declarat că nu mai crede că va fi posibilă obținerea „imunității de turmă” prin vaccinare, ceea ce înseamnă că Sars-CoV-2 ar putea continua să circule pentru ani de zile de acum.
„Este nerealist [să credem] că vom obține imunitatea de turmă în sensul că nu vom mai avea o răspândire a infecției”, a declarat pentru ziarul BT directorul academic interimar al SSI, Tyra Grove Krause.
„Imunitatea de turmă” înseamnă că un număr suficient de mare de oameni devin imuni la o boală infecțioasă, al cărei număr de reproducere sau rata R (numărul de persoane infectate de o persoană infectată) scade sub unu.
Zeci de preoți protestează în centrul Capitalei împotriva vaccinării obligatorii - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Coronavirus
Divergențe între Mișcarea Juriștilor Ortodocși și Mitropolia Moldovei?
Înainte de apariția unor variante mai contagioase, cum ar fi tulpinile Alpha și Delta, estimările stabileau pragul pentru imunitatea de turmă între 60 și 70% din populație. Cu toate acestea, răspândirea crescândă a tulpinii Delta, care poate infecta cu ușurință chiar și persoanele vaccinate, a pus sub semnul îndoielii acest calcul.
„Dacă vaccinurile ar fi 100% eficiente împotriva variantelor și am avea o acoperire de vaccinare de 100% în rândul celor cu vârsta de peste 12 ani, atunci am putea spera să obținem imunitate de turmă împotriva variantei Delta. Dar, din păcate, aceasta nu este realitatea, nu se poate întâmpla asta”, a spus Krause, citată de Sputnik Italia.
Krause a recunoscut că vom avea mai multe focare de Covid-19, dar, pe de altă parte, a susținut că noile valuri vor arăta diferit de cele din trecut.
„Intrăm într-o perioadă în care vom putea tolera rate de infecție mult mai mari decât înainte, deoarece cei care se vor infecta nu se vor îmbolnăvi grav. Criteriile pentru definirea unei rate de infectare ca fiind ridicate s-au schimbat considerabil”, a declarat Krause.
Anterior, epidemiologul din Islanda responsabil cu vaccinarea, Thórólfur Gudnason, ajunsese la aceeași concluzie potrivit căreia vaccinarea nu duce la dobândirea imunității de turmă, cum se sperase. În ultimele săptămâni, varianta Delta a depășit toate celelalte variante din Islanda, una dintre cele mai vaccinate ţări din Europa, doborând recorduri anterioare de infecție și arătând clar că și persoanele vaccinate pot contracta cu ușurință boala și o pot răspândi.
Zeci de preoți protestează în centrul Capitalei împotriva vaccinării obligatorii - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Societate
Reacția Mitropoliei Moldovei la protestul de astăzi a clericilor și enoriașilor
Gudnason a avertizat, de asemenea, că pandemia de Covid-19 nu se va termina în curând și a îndemnat lumea să se pregătească pentru următoarele provocări. Pentru a răspunde infectărilor în creștere, Islanda a reintrodus deja restricții sociale, care fuseseră ridicate la începutul verii.
Thórólfur Gudnason a menționat că imunitatea de turmă poate fi atinsă numai în două moduri: prin răspândirea naturală a infecției și prin vaccinare.
„Întrebarea este dacă are sens să încercăm să obținem imunitatea de turmă prin slăbirea” măsurilor restrictive, a mai spus acesta într-un interviu acordat ziarului Vizier.
Islanda, cu 357.000 de locuitori, a înregistrat 8.700 de cazuri și 30 de decese. Danemarca are o populație de 5,8 milioane de locuitori și a înregistrat 323.000 de cazuri și 2.500 de decese.
Protest împotriva vaccinării obligatorii în Chișinău
 - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Video
VIDEO: Zeci de preoți au protestat contra discriminării persoanelor care refuză imunizarea
Fluxul de știri
0