Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Germania a returnat Rusiei cărți furate în cel de-Al Doilea Război Mondial

© RIA Novosti / Ангелина ТимофееваУникальные книги, похищенные в годы войны, вернули в ФРГ российскому вузу
Уникальные книги, похищенные в годы войны, вернули в ФРГ российскому вузу - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Abonare
Un fost primar din Germania a returnat Universității din Voronej cărțile furate de un militar german în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
BUCUREȘTI, 10 aug – Sputnik. Cărți unice, furate în perioada războiului, au fost returnate de către Germania unei Universități din Rusia. Ceremonia festivă de transmitere a cărților a avut loc marți, la Casa Rusă de Știință și Cultură din Berlin.
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Rusia
Decizie importantă luată de Putin - Este vizată și Moldova
Este vorba de 91 de exemplare din secolele XVII – XIX, scoase ilegal în 1942 de pe teritoriul URSS în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial de către unul din militarii Wermachtului. Fiul acestuia, fostul primar al orașului Neu-Isenburg, Hans-Erich Frei, și-a exprimat dorința de a returna cărțile bibliotecii zonale a Universității de Stat din Voronej, de unde au fost confiscate ilegal.
În opinia directorului Casei Rusești de Știință și Cultură din Berlin, Pavel Izvolski, transmiterea cărților părții ruse reprezintă “un eveniment istoric important”. Din cele 91 de cărți întoarse, 58 sunt în limba rusă, restul – în franceză și engleză (cu o traducere parțială în rusă). În colecția unică sunt culegeri de opere ale lui Aleksandr Pușkin, editată la un an de la moartea poetului, în 1838. O parte din cărți au fost expuse în cadrul unei mici expoziții în Casa Rusă de Știință și Cultură din Berlin.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Rusia
Lavrov, la comemorarea celui mai criminal act din istorie
Într-un discurs rostit în cadrul ceremoniei de transmitere a cărților, Hans-Eich Frei a declarat cu lacrimi în ochii că simțea o rușine profundă pentru crimele comise de conaționalii săi, militarii armatei germane pe teritoriul URSS, în timpul războiului. El a relatat despre vizita efectuată în URSS, în timpul căreia a vizitat Muzeul de Istorie a Marelui Război pentru Apărarea Patriei și „a simțit o durere fizică”, după ce a văzut documente despre crimele naziștilor. Familia lui Frei a încercat în câteva rânduri să întoarcă cărțile acasă în Voronej în cadrul procesului de restituire, însă acum, “când barierele diplomatice au fost depășite”, fostul primar și-a exprimat mulțumirea tuturor participanților la ceremonie.
La eveniment au participat ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaev, reprezentanții Universității de Stat din Voronej (prin videoconferință), demnitari ai MAE al Germaniei și reprezentanții societății civile.
 Șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse Dmitri Kozak - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Moldova și Rusia
Cine l-a invitat pe Kozak la Chișinău – surse
Fluxul de știri
0