Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PAS vrea capul lui Stoianoglo - proiect înregistrat la Parlament

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaAlexandr Stoianoglo la ședința plenară din 22 martie 2021
Alexandr Stoianoglo la ședința plenară din 22 martie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Abonare
Un proiect de privind modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost înregistrat astăzi în Parlament.
CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Un proiect de lege, care prevede schimbarea mecanismului de demitere a procurorului general a fost înregistrat astăzi, 10 august, în Parlamentul Republicii Moldova de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Acesta mai prevede instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general, posibilitatea suspendării acestuia din funcție pe parcursul urmăririi penale, precum și instituirea răspunderii disciplinare pentru procurorul general.
„Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”, informează Litvinenco.
Autorul consideră că modificările propuse „nu vor afecta independența și autonomia Procuraturii și a procurorului general, întrucât Consiliului Superior al Procurorilor îi rămâne rolul decisiv în luarea deciziei”.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Politică
Maia Sandu: Atac dur la adresa Procuraturii Generale
Alte prevederi din proiectul propus se referă la modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor.
„Reieșind din prevederile legale în vigoare, activitatea Procurorului general este lipsită de orice formă de control efectiv și de vreo procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile sale legale în mod conștiincios și în interesul statului sau, din contra, acționează în favoarea unor grupuri de interese și/sau criminale. Altfel spus, nu este posibilă sancționarea procurorului general chiar dacă, de exemplu, timp de 7 ani acesta nu întreprinde nicio acțiune sau, după caz, timp de 7 ani acesta acționează exclusiv în favoarea grupurilor oligarhice”, explică Litvinenco.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2021
Politică
Maia Sandu, despre așteptările de la noul Guvern și de la Parlament
Drept reacție la acuzațiile reprezentanților noii guvernări, Procuratura Generală precizează că actuala putere înțelege slab principiile statului de drept.
„Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”, este menționat în comentariul Procuraturii.
Amintim că astăzi a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat pentru a discuta despre măsurile întreprinse de către organele abilitate pentru prevenirea riscului eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupție mare. Potrivit președintelui Maia Sandu, la ședință a participat doar un reprezentant al Procuraturii Generale. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale nu au participat la această ședință.
Șeful Procuraturii Generale este acuzat de exponenții PAS că l-ar fi scos basma curată din dosarul fraudei bancare pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Totodată, acesta este învinuit că dosarele de mare corupție nu au avansat.
Fluxul de știri
0