Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu, despre așteptările de la noul Guvern și de la Parlament

Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2021
Abonare
Președintele Republicii Moldova are așteptări mai de la Parlamentul Republicii Moldova și de la noul Guvern.
CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Președintele Maia Sandu așteaptă de la Parlamentul nou ales și Guvernul care urmează să primească vot de încredere mâine, să adopte și să aplice imediat legi care vor permite inițierea procesului de reformare a justiției. Precizarea a fost făcută de șeful statului la un post privat de televiziune. Potrivit Maiei Sandu, este vorba în primul rând de eliminarea din sistem a judecătorilor și procurorilor corupți.

- „Acești oameni nocivi trebuie să fie eliminați din sistem, iar la următoarea etapă să fie sancționați”, a declarat Maia Sandu.

Următorul pas pe care îl așteaptă Sandu de la Parlament și Guvern ține de creșterea capacității acestor instituții. Maia Sandu este de părere că la Procuratură, de exemplu, are o mare problemă de capacitate.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2021
Politică
Maia Sandu se pronunță pentru reluarea exportului producției moldovenești în Rusia
„Vedem dosare pe corupție mare în care lucrurile nu se mișcă aproape deloc. Aici probabil sunt și piedici de altă natură, dar cea mai mare este cea de capacitate”, a mai spus Maia Sandu.
Șeful statului a confirmat că PAS va veni cu un proiect de lege pentru ca să modifice Legea Procuraturii și să includă acolo evaluarea activității procurorului general și astfel să fie soluționată imediat chestiunea privind conducerea Procuraturii Generale.
”Pentru că nu este posibil să se aștepte șapte ani și abia după șapte ani să corectăm lucrurile, în situația în care Procuratura nu funcționează așa cum ar trebui”, a precizat Sandu.
Referindu-se la procurorul general Alexandr Stoianoglo, președintele a spus că nu vede ”rezultate ale activității sale”. ”Dimpotrivă, am văzut lucruri care nu trebuiau să se întâmple, inclusiv fuga unuia dintre hoți”, a spus ea, amintind de dosarul lui Veaceslav Platon.
De asemenea, președintele crede că o nouă conducere la agențiile de stat, la ministere, la alte instituții ale statului va permite stoparea schemelor de corupție. Sandu a pomenit aici de Agenția Servicii Publice, Agenția pentru Siguranța Alimentelor, dar și Agenția Națională de Transport Auto.
Fluxul de știri
0