Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Minskul: Lituanienii nu le acordă ajutor medical de urgență refugiaților

© Sputnik / Егор Еремов / Accesați arhiva multimediaСлужба на пограничной заставе "Брест" в Белоруссии
Служба на пограничной заставе Брест в Белоруссии - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Abonare
Poli'țiștii de frontieră lituanieni expulzează cu forța refugiații și nu le oferă ajutor medical de urgență celor care au probleme de sănătate, susține partea belarusă.
BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik.Poli'țiștii de frontieră lituanieni nu le acordă ajutor medical refugiaților care au probleme grave de sănătate, a declarat duminică serviciul de presă al Comitetul Grăniceresc de Stat al Republicii Belarus.

“Grănicerii lituanieni nu le acordă ajutor medical refugiaților”, este menționat într-un mesaj publicat în canalul telegram al Comitetului.

Totodată, instituția menționează că în dimineața de duminică, în sectorul postului “Klevița”, grăniceri belaruși din Smorgon au descoperit un grup de nouă străini, pe care “partea lituaniană i-a adus la frontieră, încercând să-i expulzeze cu forța”, violarea frontierei de stat nu a fost admisă.
Potrivit informațiilor Comitetului, una dintre femeile refugiate s-a simțit rău nemijlocit pe linia de frontieră lituaniano-belaruse, pierzându-și cunoștința.
Deputatul Dumei de Stat, Ruslan Babek - Sputnik Moldova, 1920, 08.08.2021
Rusia
Deputat rus, replică la declarațiile despre “distrugerea Ucrainei” de către Rusia
“Unitatea de grăniceri a chemat o ambulanță și a acordat primul ajutor la fața locului. Femeia a fost transportată la spitalul din orașul Oșmeanî (regiunea Grodno) pentru efectuarea unui examen medical”, a declarat serviciul de presă al instituției.
Comitetul Grăniceresc a specificat că “nu este primul caz când refugiații expulzați cu forța de către forțele lituaniene au nevoie de ajutor medical”.
Anterior, Lituania anunțase că se confruntă cu un flux major de imigranți ilegali, care sosesc de pe teritoriul Belarusului. De la începutul anului, în această republică baltică din Belarus au pătruns peste 4 mii de migranți ilegali. Oficialii Lituaniei susțin că această creștere a valului de migranți reprezintă “o agresiune de tip hibrid a regimului belarus”.
Служба на пограничной заставе Брест в Белоруссии - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2021
Internațional
Belarusul își concentrează trupe suplimentare la frontiera cu Lituania
Liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat la rândul său că republica nu intenționează să mai controleze fluxul de migranți spre țările UE. Potrivit lui, Minskul nu mai dispune de suficiente resurse din cauza sancțiunilor impuse de Occident.
Fluxul de știri
0