Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Anunț trăsnet: Lukașenko va renunța la șefia statului Belarus

© Sputnik / Andrey Stasevich / Accesați arhiva multimediaПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко на церемонии инаугурации в Минске
Президент Белоруссии Александр Лукашенко на церемонии инаугурации в Минске - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Abonare
Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a fost întrebat de când va părăsi postul pe care îl deține. Răspunsul dat de el constituie o premieră absolută: foarte curând.
CHIȘINĂU, 9 aug - Sputnik. Lukașenko a anunțat că foarte curând va pleca din postul de președinte al Belarus. El a făcut acest anunț în cadrul unei emisiuni televizate, la care a fost întrebat când va părăsi fotoliul prezidențial.
"Nu trebuie să ghicim când va pleca Lukașenko, foarte curând", a spus fiind citat de RIA Novosti.
El a spus că în mai multe rânduri s-a gândit la modul în car ar putea evolua lucrurile în țara sa dacă la putere ar veni un alt om, iar chestiunea identificării unui succesor este cea mai complicată dintre toate.
Miniștrii de externe Aureliu Ciocoi și Dmytro Kuleba - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Kievul spune cum Moldova i-ar putea fi de folos UE și SUA
"Eu aș putea răspunde tot așa cum cândva a răspuns prietenul mei și fratele meu mai mare Vladimir Vladimirovici Putin: pe cine poporul îl va alege acela va fi președinte. Și cu adevărat așa este. Pentru cine poporul va vota. Ce poziție voi ocupa eu - încă nu am decis. Pe cuvânt de onoare. Eu mă gândesc la asta și acest lucru este firesc. Că nu sunt veșnic în această funcție. Eu sunt om", a declarat șeful statului belarus.
Lukașenko spune că uneori el vrea "să trăiască liniștit", după care realizează că "viață liniștită nu va avea până la sfârșitul vieții".
El a menționat că întotdeauna l-a invidiat pe fostul președinte al Ucrainei Leonid Kucima.
"Ne întâlnim și îi spun: "Leonid, cum te simți?" - "Minunat". Eu văd că el se simte minunat. Eu încep să mă gândesc la asta și constat că eu așa nu voi putea", a declarat Lukașenko.
Lukașenko spune că el a concrescut cu țara sa.
"Eu nu înțeleg cum poți să trăiești și, în general, să te pensionezi sau să te ocupi cu alte treburi. Eu nu-mi imaginez deocamdată asta", a menționat șeful statului Belarus.
Lukașenko a spus că el cunoaște 15-20 de candidați care ar putea "să crească până la funcția de președinte" și care îi seamănă lui la capitolul devotament.
Alexandr Lukașenko deține postul de președinte al Belarusului din 1994 - șase mandate consecutiv.
La ultimele alegeri din 2020, el a obținut, potrivit informațiilor oficiale, 80,1la sută din sufragii. Opoziția a contestat aceste rezultate și în toată țara s-au declanșat acțiuni de protest, care continuă mai bine de jumătate de an.
Киев накануне выборов - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Cum Ucraina planifică să se revanșeze în fața Rusiei pentru Crimeea
Fluxul de știri
0