Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scoaterea microbuzelor de pe liniile municipale provoacă revolte

Abonare
Decizia autorităților municipale din Chișinău de a scoate din circulație microbuzele până în septembrie 2022 a trezit un val de nemulțumiri din partea șoferilor de maxi-taxi, care rămân fără sursa de venit.
Șoferii de microbuze susțin că vor rămâne fără lucru și că, cel mai probabil, vor alege să plece în străinătate pentru a câștiga un ban. Nemulțumiți de decizie sunt și pasagerii, mai ales cei care locuiesc în cartierele unde microbuzul este singurul mijloc de transport, iar după ce va fi scos de pe linie, oamenii nu vor avea cu ce merge la serviciu.
Echipa Sputnik Moldova a mers prin mai multe cartiere din oraș pentru a afla opinia șoferilor de microbuze, dar și a pasagerilor. Conducătorii maxi-taxiurilor susțin că decizia consilierilor municipali le taie sursa de venit care e și așa modestă din cauza că investițiile în microbuze sunt mari ca și prețurile la carburanți. Totodată, ei au declarat că jumătate din șoferii de microbuze au abandonat această afacere pentru că nu mai este profitabilă.
VIDEO: Scandalul microbuzelor – Confruntare directă între APOTA și autorul proiectului  - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2021
Video
VIDEO: Scandalul microbuzelor – Confruntare directă între APOTA și autorul proiectului
Pe de altă parte, și pasagerii sunt nemulțumiți de decizia autorităților municipale. Cei mai revoltați sunt oamenii care locuiesc în cartiere unde microbuzul este singurul mijloc de transport, iar pentru a ajunge la vreo stație de autobuz sau troleibuz este necesar să parcurgă un drum lung.
Amintim că în data de 22 iulie, consilierii din cadrul Consiliului Municipal Chișinău au aprobat strategia de dezvoltare a transportului public urban, care prevede ca microbuzele să fie interzise ca transport public pentru chișinăuieni din septembrie 2022.
Autobuze noi автобусы - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2021
Încă nouă autocare VDL pe liniile din Capitală - Video
Excluderea maxi-taxiurilor se regăsește în cel de-al patrulea standard-cheie care ține de dimensiunile unităților de transport public care vor avea dreptul să circule în municipiu. Astfel, dimensiunea minimă a unităților de transport va fi de șapte metri și jumătate, iar înălțimea de trei metri. În această categorie nu se încadrează microbuzele, astfel, aceste unități de transport vor fi scoase din circuit nu mai târziu de 1 septembrie 2022.
Totodată, documentul prevede înlocuirea acestora cu autobuze și troleibuze moderne achiziționate de municipalitate, fie de agenți economici privați cu care vor fi încheiate contracte de prestări de servicii în condiții de piață.
Fluxul de știri
0