Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ne așteaptă ploi cu descărcări electrice și vijelie: Cum să ne protejăm

Furtună - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2021
Abonare
Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de ploi torențiale însoțite de descărcări electrice și vijelie. Cum trebuie să ne comportăm în timpul acestora și după.
CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Începând din această seară și până mâine la ora 20:00, este în vigoare avertizarea meteorologică cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelie.
Pentru a nu ne pune viața în pericol, specialiștii recomandă în primul rând să rămânem în încăperi şi să evităm zonele din apropierea ferestrelor şi uşilor. Aflându-ne în încăpere, este recomandat să deconectăm televizorul și calculatorul, dar și telefonul fix. Vom utiliza telefonul mobil doar pentru a anunţa eventuale pericole sau distrugeri.
grindină - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2021
Societate
Ultima oră: Cod galben de grindină, vijelie și ploi torențiale
La fel, este de dorit să evităm utilizarea liftului pentru că este posibilă întreruperea curentului electric. De asemenea, specialiștii ne recomandă să fim pregătiţi de evacuare în cazul în care acest lucru va fi necesar. Este bine să urmărim informațiile și instrucțiunile autorităților locale și să cooperăm pe deplin cu acestea.
Dacă suntem afară, vom sta departe de copaci, ziduri, indicatoare de circulaţie, linii de electricitate şi alte obiecte care pot cădea şi ne pot răni. Vom fi atenți la firele electrice căzute accidental la pământ sau care atârnă de pe piloni ori copaci. Le vom marca și vom restricționa accesul în zona de risc până la sosirea specialiștilor.
Фонтан в парке Валя Морилор - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2021
Revine canicula! Iată cât de sufocant va fi în zilele următoare
Dacă ne aflăm în câmp deschis, nu vom sta în picioare, mai ales cu umbrela deschisă. Este interzisă intrarea în apă, întrucât aceasta este conducătoare de electricitate. Dacă suntem în apropierea unor grupuri de oameni sau chiar animale, este bine să respectăm o distanță de minim trei metri, deoarece în cazul în care fulgerul a lovit un om sau animal, sarcina electrică se va transmite imediat celor din apropiere.
Dacă furtuna ne prinde în mașină, la fel nu suntem protejați de trăsnet. Indicat ar fi să intrăm în parcare, să fixăm un fir metalic de partea nevopsită a caroseriei vehiculului și să înfigem capătul opus adânc în pământul ud.
Ploaie - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Societate
Ploile au distrus totul în cale: Cele mai afectate raioane
După ce intemperia se potolește, vom verifica starea de sănătate a membrilor familiei. În cazul unor răni ușoare vom trata de sine stătător, iar pe cei răniţi grav îi vom transporta la spital sau vom solicita Serviciul de Urgență. Vom verifica dacă s-au produs distrugeri cum ar fi geamuri sparte, starea acoperişului, a pereţilor, alimentarea cu electricitate, gaz şi apă, copaci căzuţi, linii de electricitate rupte etc. Respectiv, ne vom feri de zonele cu probleme și clădirile avariate. Nu uităm să cooperăm pe deplin cu autorităţile locale.
ploaie - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2021
A distrus tot ce i-a stat în cale. Sute de hectare de culturi agricole, afectate de ploaie
Fulgerele şi tunetele sunt cunoscute împreună sub denumirea de oraje. Acestea sunt cele mai rapide hazarde naturale, impactul lor fiind imposibil de a fi prevenit. În atmosfera terestră se produc circa 20 de milioane de fulgere anual, adică 5o de mii pe zi, cele mai numeroase fiind înregistrate în regiunile tropicale, indiferent de sezon.
Pe teritoriul Republicii Moldova, numărul anual de zile cu oraje constituie în medie 30 – 36. În decursul anului, orajele se înregistrează mai frecvent în perioada caldă.
Fluxul de știri
0