Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unde poți studia dacă vrei să devii clovn și cât trebuie să achiți pentru asta

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaClowni
Clowni - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Abonare
Moldovenii care vor să devină clovni, jongleri sau echilibriști profesioniști pot fi admiși la unica școală de circ din Federația Rusă. Iată cât costă.
CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Poate depune actele pentru înmatriculare la Școala de Stat de Estradă și Circ ”Karandaș” din Moscova orice persoană care iubește munca și, mai ales, care iubește arta. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de academiciana, lucrătorul emerit al culturii din Federația Rusă, ex-directorul instituției, Valentina Savina.

„Munca unui artist de circ este foarte complicată. Este nevoie permanent de antrenament. Pot susține examenele toți cetățenii care sunt pregătiți să urmeze o astfel de carieră”, a precizat Savina.

Ea a menționat că studiile pentru cetățenii ruși sunt gratuite, iar pentru cetățenii altor state acestea sunt cu plată. Excepție fac cei din Belarus și Kazahstan, care au legături economice speciale cu Federația Rusă. Pentru a fi acceptat la studii la Școala de Stat de Estradă și Circ ”Karandaș” din Moscova, pretendenții trebuie să aibă între 15 și 21 de ani.
Valentina Savina - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2020
Societate
Ziua Mondială a Circului: Interviu cu directoarea Colegiului de Stat de Circ din Rusia
„La școală sunt primiți tinerii după ciclul gimnazial și după absolvirea clasei a 11-a. Depinde de specificul ales. Examenul de admitere la specialitate are loc în trei etape. Prima etapă se referă la testarea capacităților fizice ale candidatului, în funcție de specialitatea la care vrea să fie admis. La cea de-a doua etapă, copiii vor demonstra tot ce știu să facă în acest domeniu, deoarece majoritatea celor care vor să fie admiși la studii în școala noastră au trecut prin școala colectivelor de amatori care se ocupă cu arta circului”, a explicat Valentina Savina.
Ea mai spune că, în multe cazuri, Comisia admite și copii care nu sunt pregătiți fizic, dar testarea care se face la admitere permite pedagogilor să-i dea concurentului șansa de a urma studiile.
Circul din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Societate
Circul din Capitală, cele mai urgente lucrări de reparație
La Școala de Stat de Estradă și Circ ”Karandaș” din Moscova se studiază toate genurile circului – acrobație, gimnastică, jonglerie, echilibristica, circ de clounadă. Valentina Savina este de părere că cel mai complicat este să devii clovn profesionist, comparativ cu toate celelalte specialități.
Circul din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2020
Societate
Circul din Chișinău, în gestiunea „Moldova-Concert”: Detalii
În momentul de față, la Școala de Stat de Estradă și Circ din Moscova nu sunt studenți din Moldova. Ultimul care a absolvit-o anul trecut este din regiunea transnistreană, iar în acest an nici un moldovean nu a depus actele pentru admitere. Taxa pentru studii la această instituție, pentru cetățenii altor țări decât Federația Rusă, Belarus și Kazahstan, constituie 250 de mii de ruble anual.
Fluxul de știri
0