Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua Mondială a Circului: Interviu cu directoarea Colegiului de Stat de Circ din Rusia

© Sputnik / Miroslav RotariValentina Savina
Valentina Savina - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, la data de 21 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Circului. Iată cum acest domeniu i-a marcat destinul moldovencei Valentina Savin, cea care de 30 de ani este în fruntea unei instituții unice în lume - Colegiu de Stat de Circ din Rusia.
Ziua Mondială a Circului: Interviu cu directoarea Colegiului de Stat de Circ din Rusia

Concetățeana noastră Valentina Savin este stabilită în capitala Rusiei mai bine de 40 de ani, iar timp de 25 de ani conduce o instituție unică în lume – primul Colegiu de Stat de Circ din Rusia, ce poartă numele lui Rumeanțev (Karandaș).

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" Valentina Savin a dezvăluit că adesea își amintește de momentul în care a fost invitată să lucreze la școala de circ din Rusia. Atunci, ea considera că personalitatea sa și circul sunt două lucruri incompatibile.

"Am primit invitație în 1979 la Ministerul Culturii al Uniunii Sovietice, lucram în departamentul de Educație și dirijam școlile medii de muzică. La un moment dat, după șase luni de lucru, m-a chemat șefa și mi-a propus acest post. Eu m-am uitat mirată pentru că mi se părea că eu și circul suntem două lucruri incompatibile, la care ea mi-a spus că "pentru a dirija un proces de învățământ, nu este necesar să mergi pe sârmă", a mărturisit moldoveanca.

Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Circul din Chișinău, la 39 de ani de la fondare: Istorie și perspective de dezvoltare
Totuși muzica nu a fost dată uitării. În prezent Valentina Savin mai predă și educația muzicală viitorilor artiști de circ.

"Sunt primul şi singurul candidat în științe pedagogice în pregătirea artiștilor de circ și estradă", a menționat ea.

În acest an nu vor avea loc evenimente de amploare consacrate Zilei Mondiale a Circului. Însă artiștii din lumea întreagă și iubitorii artei circului își pot aminti de personalitățile marcante din acest domeniu și de emoțiile trăite în timpul grandioaselor spectacole.

"De această dată simt o durere în suflet din cauza acestei pandemii, însă îmi doresc din tot sufletul ca lucrurile să revină la normal. Această zi este foarte importantă, deoarece pentru mine circul înseamnă o fereastră în viitor", a conchis Valentina Savin.

De menționat că pe parcursul mai multor ani Valentina Savin fost bună prietenă cu celebrul actor și artist de circ Iurii Niculin, dar și cu alte personalități marcante ale culturii ruse. Pe lângă numeroasele distincții pe care le are în palmares, la sfârșitul anului 2018 ea a fost distinsă de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu "Ordinul Prieteniei".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0