Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița a explicat de ce vor fi mai multe ministere în noul Guvern

© Sputnik / Mihai CarausПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Abonare
Premierul desemnat a explicat de ce s-a revenit la un număr mai mare de ministere în noua structură a guvernului.
CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, și-a prezentat astăzi viitoarea echipă guvernamentală. În noua structură a guvernului urmează să fie 13 ministere și nu 9 ca până acum. Reorganizarea vizează patru ministere, urmând să se revină la ministere separate ale Educației, Culturii, Sănătății, Protecției Sociale, Agriculturii, Mediului, Economiei și Infrastructurii.
În cadrul unei emisiuni televizate, Natalia Gavrilița a explicat care au fost argumentele pentru revenirea la vechea structură, de până la modificările operate de guvernarea democrată.
”Am luat această decizie reieșind din necesitățile cetățenilor. Suntem într-o perioadă de criză, criză pandemică. Vă dați seama ce se întâmplă când un minister conține și politicile de sănătate, și cele de protecție socială. Dacă în fruntea ministerului este cineva din domeniul sănătății, se concentrează pe politicile de sănătate, dar în același timp avem nevoie și să creștem pensii, și să îmbunătățim sistemul de ajutor social, să creăm servicii sociale pentru categoriile vulnerabile”, a explicat Gavrilița.
Ea a menționat că pentru asta este nevoie de o echipă de oameni dedicați care să se ocupe de acest lucru, aceste două ministere având o agendă extraordinar de încărcată, mai ales în condițiile actuale.
Întrebată cum se va face divizarea ministerelor, câți secretari de stat vor fi, Gavrilița a precizat că se va face împărțire conform numărului de personal existent – dacă într-un minister sunt patru secretari de stat, doi vor merge le un minister și doi – la altul sau unul și trei, în funcție de minister.
Guvernul - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Politică
Ce va face noul Guvern imediat după ce va fi învestit: Precizările Nataliei Gavrilița
”Vom avea o hotărâre de guvern în care vor fi descriși toți pașii, apoi fiecare ministru va face o analiză a priorităților, a statelor de personal și va veni cu propuneri de reorganizare în cadrul ministerului”, a adăugat Gavrilița.
Candidatul la funcția de premier a precizat că, la o primă etapă, nu vor fi modificări în statele de personal, și nu va fi disponibilizat personalul, decât în cazul funcțiilor politice. Totodată, ea a subliniat că numărul angajaților per sector nu va crește, ”pentru că nu vrem să creștem cheltuielile pentru aceste ministere”.
”Vrem să ne asigurăm că acești oameni care sunt în funcțiile lor își fac treaba bine. Cei care nu-și fac treaba, trebuie să plece din sistem. Pentru că noi am venit cu un mandat foarte clar din partea cetățenilor să curățim instituțiile statului”, a conchis Gavrilița
Precizăm că marți, 3 august, candidatul desemnat la funcția de premier a făcut publică lista garniturii guvernamentale, iar vineri, 6 august, Natalia Gavrilița, împreună cu echipa sa, urmează să-și prezinte programul în Parlament și să obțină votul de încredere.
Fluxul de știri
0