Maria Zaharova, reacție tăioasă după ce s-a recunoscut că nazismul este tolerat în UE
© Russian Foreign Ministry
/ Abonare
Maria Zaharova a reacționat dur la declarație șocantă a șefului diplomației franceze, care a recunoscut că nu este deranjat de excesele neo-naziste și antisemite din Ucraina, care sunt la fel ca în UE.
BUCUREȘTI, 2 aug – Sputnik. În Europa există trupe paramilitare naziste, asta pare să reiasă din reacția MAE francez la mărturiile unui grup de parlamentari francezi după o vizită în Ucraina.
”Când luna trecută senatorii francezi, conduși de vicepreședintele Comisiei Senatului pentru Constituție și Legislație, Nathalie Goulet, au văzut în centrul Kievului cum, sub supravegherea susținătorilor ideologiei extremei drepte, copiii ucraineni sunt învățați să monteze o mitralieră și li s-a cerut să meargă la Donbass pentru a ucide, cred că mulți dintre ei a fost un stat aproape de șoc”, consideră Maria Zaharova.
Ambasadoarea rusă apreciază că, acum, după cele văzute, niciunul dintre martorii oculari ai acelei demonstrații a regimentului radical ”Azov” ”nu va spune că neo-nazismul rampant din Ucraina este propagandă rusă”.
În acest sens, Zaharova o felicită pe senatoarea Nathalie Goulet, care ”a fost îngrijorată și a trimis un raport Ministerului Europei și Afacerilor Externe din a cincea Republică”
Ei bine, din răspunsul diplomației franceze rezultă cu totul altceva!
Maria Zaharova consemnează consternată: ””Există grupuri neo-naziste în Ucraina” - care, aparent, nu deranjează în mod deosebit Parisul - dar popularitatea lor ”nu depășește media europeană”, iar acțiunile antisemite din Ucraina au loc ”mai puțin frecvent decât în Europa” – scrie însuși ministrul Afacerilor Externe Jean-Yves Le Drian.
”Sunt șocată, pentru că toată lumea știe despre batalionul Azov de multă vreme… dar nu despre faptul că este și mai rău în Europa”, reacționează ironic Zaharova subliniind că, ”în principiu, răspunsul Ministerului francez de Externe ar trebui mai degrabă să-i înfurie pe parlamentarii locali (francezi, n.n.) decât să-i liniștească”.
Un aspect subliniat de ambasadoare: ”copiii sunt introduși în ideologia fratricidă mizantropă, iar oficialii francezi (MAE) spun că, în general, acest lucru este în ordinea lucrurilor: toată lumea în Europa o face”, așa cum rezultă din reacția MAE francez!
Ori, dacă pentru Europa neo-nazismul nu este o amenințare, asta ar trebui adus la cunoștința organizațiile internaționale care se ocupă de probleme similare, de exemplu, OSCE.
Zaharova atrage atenția și că din răspunsul ministrului francez de Externe rezultă că, dacă Zelenski a ajuns la putere într-un mod democratic, asta ”dovedește absența neo-nazismului în Ucraina”.
”Această parte a răspunsului provoacă nu numai șoc, ci și râsete”, spune Zaharova, reamintind celor ce cunosc istoria Franței că ”într-una dintre țările europene din anii 30 ai secolului XX, o persoană a venit la putere în cel mai democratic mod - cel care a cucerit mai târziu jumătate din Franța”.
Ori, fiind vorba de cazul lui Hitler, chiar dacă a ajuns la putere democratic, este ”este dificil de argumentat” – prin logica lui Le Drian - că sub Hitler ”nu a existat nazism – iar rezultatul selecției democratice a distrus milioane de oameni și, dacă poporul sovietic nu l-ar fi oprit, trimițând reptila nazistă acasă și terminând-o în propria vizuină, atunci Franța și întreaga Europa - și cu ei Asia, Africa etc. - ar fi fost aservite nazismului”, scrie ambasadoarea.
”Cu o astfel de cunoaștere a propriei istorii, nu ar trebui să vă bazați pe analize, este mai bine să începeți să aveți încredere în ochii voștri și în legiuitori: prin conivența Occidentului, Ucraina s-a transformat într-o seră în care au înflorit vechile idei naziste”, conchide Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus oferă și două link-uri pentru „cei care nu cred” – o carte despre crimele de război din Ucraina 2017-2020 și un document de la audierile din Senatul francez (imaginea de mai jos).
© Screenshot / French SenateDepoziția senatoarei Nathalie Goulet
Depoziția senatoarei Nathalie Goulet
© Screenshot / French Senate
În final, Zaharova pune două întrebări:
- ”Aș dori să clarific cu Ministerul de Externe francez: unde există în Europa încă batalioane neo-naziste?”
- Aș dori să clarific cu UE: a avut în vedere astfel de informații senzaționale de la Paris la evaluarea situației cu drepturile omului, legalitate și securitate în documentele de raportare ale Uniunii Europene?”.
Da, întrebări la care Bruxellesul ar trebui să răspundă – dar și Bucureștiul, atunci când se avântă în susținerea ”parcursului european și nordatlantic al Ucrainei”. Inclusiv al neo-naziștilor? Și atunci ne mai mirăm că suntem acuzați de antisemitism?